A chia mag a szervezet számára elengedhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak, és az alfa-linolénsav elsődleges forrása. Utóbbi a szív- és érrendszer kiegyensúlyozott működését felelős, illetve növeli a jó koleszterin szintjét, míg az omega zsírsavak az ideális működésében játszanak szerepet. Bevitelük azért fontos, mert a szervezet nem képes azok előállítására. A chia ezen kívül gazdag élelmi rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, valamint antioxidáns hatású. Utóbbi a szabad gyökök elleni védelemben játszik jelentős szerepet, illetve az öregedési folyamatok lassításában is.
Az emésztőrendszerre is jótékony hatást gyakorol, ugyanis elmulasztja a gyomorégést, és telítettség érzetet kelt, ami miatt a diétás étrend egyik kedvelt összetevője.
A chia magos pudinghoz az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:
- 1/8 bögre chia mag
- 1 bögre víz
- 1/2 bögre tej (rizstej, zabtej vagy szójatej – ha vegán változatot szeretnénk)
- 1/2 kávéskanál só
- 1/3 bögre kesudió
- 1/2 teáskanál vanília-esszencia
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom, kesudió és mazsola a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítése:
Egy turmixgépben alaposan összemixeljük a vizet, a tejet, a kesudiót, a vanília-esszenciát, a mézet és a kardamomot – a lehető leginkább egyneműnek kell lennie. Az így kapott keverékbe beleszórjuk a chia magot, elkeverjük, lefedjük, és hagyjuk hűtőben pihenni egy éjszakát vagy néhány órát, amíg puding állagúra összeáll.
Csészékbe vagy tálkákba osztjuk, pirított magvakkal, aszalt gyümölcsökkel meghintve fogyasztjuk. Reggelinek, de délutáni nassolnivalónak is remek.