Jump to content

Zöldség, gyümölcsök és sok víz a kánikulában!

2018. 07. 31. 16:00

Kerülni kell a zsíros nehéz ételeteket a nyári melegben ‒ mondta az InfoRádiónak Antal Emese dietetikus. A Tét Platform szakmai vezetője szerint érdemes ilyenkor sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

 

Antal Emese kiemelte, melegben a legfontosabb az elegendő folyadékbevitel. A felnőttek szervezetének 60, a gyerekekének 70 százaléka víz, ezért nagyon hamar kiszáradhatunk – tette hozzá a Tét Platform szakmai vezetője.

Ezért naponta nyolc-tíz alkalommal nyúljunk a flaskánkhoz. A legfontosabb a csapvíz, az olyan ásványvíz, ami az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolja. Facsarhatunk magunknak különböző leveket is.

Ne felejtkezzünk el a zöldségek és gyümölcsök tárházáról sem, válasszuk a minél magasabb folyadéktartalmúakat. Ezek szerencsére szezonálisak is: eper, cseresznye, dinnye, málna – mindent használjuk ki.  Együnk paradicsomot, uborkát, akár reggelire a szendvics mellé vagy csak magában.

A sportolóknak és a szabadban dolgozóknak külön figyelni, nekik még több vízre van szükségük – hívta fel a figyelmet a dietetikus, hozzátéve, hogy kánikula idején az élelmiszerbiztonságra is oda kell figyelni.

A meleget nemcsak mi, a baktériumok is szeretik. Mindenképpen megbízható forrásból vásároljunk élelmiszereket, figyeljünk a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre. A hűtést igénylő termékeket minél hamarabb tegyük be a hűtőbe, mélyhűtőbe.

Arra is figyeljünk, hogy a nyers húst, tojást megfelelően, lehetőleg külön tároljuk és a felhasználásukkal is legyünk óvatosak – mondta Antal Emese.

„Jobb, ha ilyenkor nem eszünk nehezebb, zsírosabb ételeket, de szerencsére nem is nagyon vágyunk ilyenekre, ezek plusz munkát adnak a szervezetünknek.”

(Forrás: biokalauz.co.hu;orientpress | Kép: pixabay.com)