Jump to content

Már nem „fűrészpor ízűek” az egészséges édességek

2018. 08. 06. 14:30

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az egészséges alapanyagok, és egyre többen döntenek egy-egy bevásárláskor vagy akár családi, baráti program esetén is a mindenmentes finomságok mellett.

Sokan az egészségük megőrzése miatt mondanak le a kristálycukorról vagy a fehér lisztről, míg mások valamilyen egészségügyi probléma miatt kénytelenek természetes édesítőszereket vagy egészséges alapanyagokat használni. Napjainkban egyre többeknek kell glutén-, tej-, cukor- vagy tojásérzékenység miatt egy új étrendre átállniuk, amely eleinte nagy kihívásnak tűnhet. Szerencsére ma már a legtöbb vendéglátóhelyen elérhetők a különböző mindenmentes menük és fogások, és némi kísérletezgetés és utánaolvasás után otthon is elkészíthetjük a kedvenc ételeinket, és az édes ízekről sem kell teljesen lemondanunk.

Pár év alatt a cukrászdák is alkalmazkodtak az új trendekhez, és a kezdeti egy-két paleo édesség mellett egyre több glutén-, tej és tojásmentes, valamint vegán sütemény is megjelent a pultokon, és egyre több olyan cukrászda és vendéglátóhely található országszerte, ahol kifejezetten ilyen reformédességeket kínálnak a vendégeknek.

Nemcsak „fűrészpor ízű” egészséges édesség létezik

Oltványi Zsolt, a Mentes cukrászüzem tulajdonosa egészséges finomságokat forgalmaz, a hirado.hu-nak elmondta, egy bécsi forgalmazó cukor- és laktózmentes termékeit megismerve született meg benne annak a gondolata, hogy idehaza is létre kellene hozni egy olyan hálózatot, amely kifejezetten cukormentes, lisztmentes, tejmentes termékeket forgalmaz. A társával több egészséges keksz és sütemény kifejlesztésekor döbbentek rá, hogy a kímélő és szinte mindenmentes édességek nem csak „fűrészpor” ízűek lehetnek.

Az élelmiszeripar még nincs felkészülve a tömeges gyártásra

Az üzemük lényegében egy nagy „kézműves manufaktúra”, mivel a termékek jó részét kézzel állítják elő. Ennek az az oka, hogy az élelmiszeripar nincs még felkészülve ezeknek az egészségtudatos termékeknek a tömeggyártására. Példaként elmondta, hogy a pékáruk készítésére való adagolóba az ő süteményeiknek a tésztája beleragad, így semmi esély nincs arra, hogy a különböző kekszeket és édességeket ipari mennyiségben állítsák elő.

Öt évvel ezelőtt nehezebb volt olyan vállalkozó szellemű cukrászokat összegyűjteni, akik amellett, hogy nyitottak voltak az egészséges finomságokra, jól készítették el azokat. Az első körös portfólió kialakítása előtt rengeteget kísérletezgettek – idézte fel az indulást a tulajdonos.

Oltványi Zsolt azt is elmondta, hogy az első körös partnerei főként az ismeretségi köréből kerültek ki, közöttük akadt kifőzde, étterem és biobolt. A termékek fogadtatása azonban a kezdetekkor felemás volt: az árak sokakat megriasztottak.

Egyre többen döntenek az egészséges termékek mellett

Az azóta eltelt években azonban sokat változott a vevők hozzáállása. Persze az ár továbbra is fontos szempont maradt, azonban aki tudatosan táplálkozik, jobban megnézi mi kerül az asztalára: miből áll vagy mennyi mesterséges színezéket vagy anyagot tartalmaz. Az is elfogadottabbá vált, hogy a kímélő és a mentes fogások vagy termékek ára magasabb a hagyományos ételeknél vagy édességeknél.

Oltványi Zsolt megjegyezte, hogy míg a vevők fele azért választja a mentes édességeket, mert az ételérzékenysége miatt búcsút kellett intenie a hagyományos süteményeknek, addig a másik tábor igyekszik egészségesen élni, illetve a nyári időszakban úgy próbál megszabadulni a súlyfeleslegétől, hogy közben nem száműzi teljesen az édes ízt az étrendjéből. De akad egy olyan réteg is, aki kifejezetten a paleo és a vegán termékeket választja a vásárlásai során.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)