Jump to content

Örökzöld kérdés a óra körül: tilos vagy ajánlott enni hat óra után?

2018. 09. 02. 16:05

Az egyik legnagyobb táplálkozási tévhit, azt a már-már misztikusan hangzó hat óra utáni evést övezi. Szabad vagy sem? A szakértő válaszol!

A fogyókúrázók felének jelmondatává nőtte ki magát az este hat után nem szabad enni frázis, ami egy félreértésen alapul. A megfelelő étrend és ételek megválasztása valamint az időintervallum, amit a táplálkozásra szánunk hatalmas befolyással van az izmok, így a fittség mibenlétére is.

A tévhit eloszlatása

Az emberek javarésze nem nyolc órakor tér nyugovóra, sokkal jellemzőbb a tíz és éjfél között intervallum. Épp ezét a hat óra utáni nem evészet nem állja meg helyét, hiszen mire az ember ágyba kerül újra jelentkezik az éhségérzet, ami nem csak megnehezíti az elalvást, hanem arra kényszeríti a szervezetet, hogy tartalékaihoz nyúljon, ami első sorban az izom. Nagy tévedés, hogy a zsírt kezdi lebontani. A zsírszövetek mondhatni a legvégső esetben kerülnek sorra.

Ennek fényében a hat órától kezdődő koplalással csak többet ártunk testünknek és alkatunknak, mint amennyit nyerünk vele. Enni teljes nyugalommal lehet egy-két órával lefekvés előtt, mert így nem éheztetjük az izomzatot, és az éjszakai szervezetregeneráláshoz is lesz elég energia.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)