A körtés morzsatészta még azzal is megszeretteti a süteményezést, aki világéletében elvolt nélküle. Elkészítése hosszadalmas, de a fáradozás meghozza gyümölcsét.
Hozzávalók (8-10 adaghoz):
Töltelékhez:
- 30 gramm porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- 7-8 darab körte
A morzsatésztához:
- 220 gramm finomliszt
- 1/4 kávéskanál só (elhagyható)
- 50 gramm porcukor
- 90 gramm vaj
Elkészítése
Elkészítjük a tölteléket, villával összekeverjük a cukrot és a fahéjat, majd félretesszük. Habverővel vagy villával összekeverjük a tejszínt és a tojás sárgákat majd lefedve a hűtőszekrénybe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 200°C fokra, elkészítjük a tésztát: egy közepes méretű tálban villával, összekeverjük a lisztet és a sót (ha használtunk), és a cukrot, belemorzsoljuk a vajat (a massza száraz és morzsaszerű lesz).
A tésztát falához és fenekéhez lapogatva kibélelünk egy 25 cm átmérőjű lapos tűzálló tálat. A körtedarabokat papírtörölközővel leitatjuk, szeletekre vágjuk, és tésztára rakjuk. A fahéjas cukrot kanálba tesszük, és megszórjuk vele a körtét.
A tésztát betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a fahéjas cukor megolvad (kb. 5 perc). Kihúzzuk a sütőrácsot, és a tejszínes krémet óvatosan a tésztára öntjük.
A tésztát tovább sütjük addig, míg megpirul és a közepébe szúrt késre, a töltelék nem ragad rá (20-30 perc). A tésztát a formában fémrácson hűlni hagyjuk. Melegen tálaljuk, vagy letakarva teljesen lehűtjük.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!