Jump to content

Mennyei manna: az ősz legfinomabb körtés süteménye

2018. 09. 05. 16:05

Kívül porhanyós ízeltes morzsatészta, belül omlós körte. Az egyszerűnek hangzó kombináció valójában maga a gasztronómiai csoda! Készítsd el, és magad is meg fogsz lepődni, mennyei ízvilágán.

A körtés morzsatészta még azzal is megszeretteti a süteményezést, aki világéletében elvolt nélküle. Elkészítése hosszadalmas, de a fáradozás meghozza gyümölcsét.

Hozzávalók (8-10 adaghoz):

Töltelékhez:

- 30 gramm porcukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- 7-8 darab körte

A morzsatésztához:

- 220 gramm finomliszt
- 1/4 kávéskanál só (elhagyható)
- 50 gramm porcukor
- 90 gramm vaj

Elkészítése

Elkészítjük a tölteléket, villával összekeverjük a cukrot és a fahéjat, majd félretesszük. Habverővel vagy villával összekeverjük a tejszínt és a tojás sárgákat majd lefedve a hűtőszekrénybe tesszük.

Előmelegítjük a sütőt 200°C fokra, elkészítjük a tésztát: egy közepes méretű tálban villával, összekeverjük a lisztet és a sót (ha használtunk), és a cukrot, belemorzsoljuk a vajat (a massza száraz és morzsaszerű lesz).

A tésztát falához és fenekéhez lapogatva kibélelünk egy 25 cm átmérőjű lapos tűzálló tálat. A körtedarabokat papírtörölközővel leitatjuk, szeletekre vágjuk, és tésztára rakjuk. A fahéjas cukrot kanálba tesszük, és megszórjuk vele a körtét.

A tésztát betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a fahéjas cukor megolvad (kb. 5 perc). Kihúzzuk a sütőrácsot, és a tejszínes krémet óvatosan a tésztára öntjük.

A tésztát tovább sütjük addig, míg megpirul és a közepébe szúrt késre, a töltelék nem ragad rá (20-30 perc). A tésztát a formában fémrácson hűlni hagyjuk. Melegen tálaljuk, vagy letakarva teljesen lehűtjük.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: staticflickr.com)