Jump to content

A csoki nyolc arca

2018. 09. 10. 16:00

Manapság a boltok polcain olyan csokoládé választékkal találkozhatunk, amit még Gombóc Artúr is megirigyelne, azonban nem minden csoki született egyenlőnek. Nézzük, mi a nyolc alapvető típus.

1. Csokoládé (étcsokoládé): Ez a termék kakaótermékekből és cukrokból készül. Legalább 35% az összes kakaó szárazanyag-tartalma, amiből legalább 18% a kakaóvaj és 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.
Az étcsokoládénak három alkategóriáját is megkülönböztetjük: lehet csokoládédara vagy csokoládépehely, mártócsokoládé és gianduja csokoládé – ez utóbbi egy olyan termék, ami legalább 32% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, és ebből a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalom legalább 8%, másrészt a finoman aprított törökmogyoró tartalma 20-40%. Tartalmazhat még sűrített tejet és/vagy tej szárazanyagot, valamint mandulaféleségeket, törökmogyorót és más diófajtákat.

2. Tejcsokoládé: Ez a termék kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, valamint tartalmaz legalább 25% összes kakaó szárazanyagot, 14% tej szárazanyagot (ez lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír). Valamint összetevői között legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyag és legalább 3,5% tejzsír található, az összes zsírtartalma pedig legalább 25%.
Ebben az esetben is megkülönböztetünk tejcsokoládédarát vagy tejcsokoládépelyhet, mártótejcsokoládét és gianduja mogyorós tejcsokoládét. Sőt, ha a megnevezésben a „tej” szó helyett „tejszín” vagy „sovány tej” olvasható, akkor a termék tejzsírtartalma előbbinél legalább 5,5%, utóbbinál legfeljebb 1% lehet.

3. Háztartási tejcsokoládé (’Family milk chocolate’): Erről a termékről már kevesebbet hallhatunk. Olyan csokiról van szó, mely kakaótermékekből, cukrokból és tejtermékekből készül. Tartalmaz legalább 20% összes kakaó szárazanyagot, legalább 20% tej szárazanyagot, legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 5% tejzsírt, az összes zsírja pedig legalább 25%.

4. Fehér csokoládé: Sokak kedvence, a csoki fehér változata olyan termék, amely kakaóvajból, tejből vagy tejtermékekből és cukrokból készül. Legalább 20% kakaóvajat és legalább 14% tej szárazanyagot tartalmaz. Ez utóbbi lehet például teljes tej, fölözött tej, tejszín, vaj vagy tejzsír. A tejzsír legalább 3,5% a fehér csokiban.

5. Töltött csokoládé (’Filled chocolate’): A töltött csokikban közös, hogy külső részük az előző négy kategória valamelyikéből áll. A külső csokoládéburok a termék összes tömegének legalább negyede. Viszont a megnevezés nem használható olyan termékekre, amelyek tölteléke sütőipari termék, cukrászsütemény, keksz vagy jégkrém.

6. Asztali csokoládé (’Chocolate a la taza’): Olyan az unió néhány tagállamában gyártott hagyományos termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és lisztből vagy búza-, rizs- vagy kukoricakeményítőből készül. Legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag. A liszt vagy keményítő aránya nem lehet magasabb, mint 8%.

7. Háztartási asztali csokoládé (’Chocolate familiar a la taza’): Ez a termék annyiban különbözik a sima asztali csokoládétól, hogy összes kakaó szárazanyag tartalma alacsonyabb (legalább 30%), zsírmentes kakaó szárazanyag tartalma legalább 12% és legfeljebb 18% a liszt vagy a keményítő benne.

8. Praliné, falatnyi csokoládé: Olyan „falatnyi” nagyságú termék, amely töltött csokoládé vagy tömör csokoládé, vagy az 1., 2., 3., 4. kategóriába tartozó csokik és más élelmiszerek kombinációja vagy keveréke. Feltétel viszont, hogy a csokoládé a termék összes tömegének legalább negyedét teszi ki.

Csokifronton a választék jóformán kimeríthetetlen tehát. Nem árt azonban, ha ismerjük az egyes fajtákat, így biztos mindenki ízlésének megfelelő kerül a kosárba.

(Forrás: biokalauz.co.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)