Jump to content

Kincsünk, a dió és amit tudni kell róla

2018. 09. 19. 16:05

A dió, amit őseink is csak „isten patikájának” neveztek, nem véletlenül. A különleges elnevezésre azzal szolgált rá, hogy közel hetven betegség megelőzésére, és gyógyítására alkalmas, ha naponta legalább egy-két szemet fogyasztunk belőle.

A dió ősi elnevezéséhez hűen a szervezet minden pontján képes jótékony, gyógyító hatását kifejteni. Ez a benne található rengeteg ásványi anyagnak, vitaminnak, telítetlen zsírsavnak köszönhető. Egy szem dió gyakorlatilag az összes olyan szükséges tápanyagot tartalmazza, melyek az optimális működéshez szükségesek. Ilyen: az A-, B6-, C-, E-. K-vitamin, a zsír (komponált hét különböző zsírsav), fehérje, víz, szénhidrát, élelmi rost, ásványi anyagok: kalcium, vas, magnézium, foszfor, folsav, kálium, nátrium, cink, réz, mangán, szelén, thiamin, ribofavin, niacin.

Az alább felsoroltak miatt képes a dió univerzális segítséget nyújtani. Tehát hatásai a:

Szívre: Napi egy-két szem dió rendszeres fogyasztása képes normalizálni a koleszterinszintet (zsíros étkezés után erre egyetlen szem is alkalmas), a vérnyomást, és segíti megóvni az érfal rugalmasságát, ezen kívül nagy szerepet játszik a vérrögképződés megakadályozásában is. Állítólag napi egy uncia dió képes megóvni a szívet a komoly betegségektől.

Gyomorra: serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Több orvosi szakvélemény is alátámasztja, hogy a dió akár 27%-kal is képes csökkenteni a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, akárcsak a kávé. Ez a benne található Omega-3 zsírsavaknak tudható be, melyek természetes módon serkentik az inzulintermelést.

Bőrre: a dió olajban gazdag mivoltának köszönhetően táplálja, hidratálja a bőrt, illetve gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert, tehát pattanások, mitesszerek kezelésére is kiváló. Ezen kívül bőrbetegségek, ekcéma, fekélyek borogatására is ajánlott, gyógyhatása miatt.

Az egész szervezetre kiterjedően: E-vitamin tartalma antioxidáns hatású, így az megköti a szabadgyököket, továbbá immunrendszer erősítő, ezek kívül biztosítja a nyálkahártya működését, így a telített – káros- zsírsavak gyorsabban ürülnek a szervezetből.

Magas ásványi és vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az enzimképződést. A legújabb kutatások pedig arról számolnak be, hogy fontos szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rákburjánzás kialakulásának a megakadályozásában.

Állítólag ha a terhesség alatt sok diót fogyaszt az anyuka, akkor a születendő gyermek nagyon okos lesz. Ám bizonyított magzatóvó hatása inkább a folsavnak köszönhető.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)