Jump to content

Miért hízunk, amikor fogyókúrázunk?

2018. 09. 21. 09:00

Szinte minden magyar felnőtt fogyókúrázott már, mégis egyre több az elhízott ember - ez derül ki a legfrissebb kutatásokból.

A világon az egyik legégetőbb egészségügyi probléma az elhízás. A kövérek aránya az elmúlt húsz évben megduplázódott és az adatok szerint egyre növekszik. A magyarok pedig az élmezőnybe tartoznak.

5 millió felnőtt túlsúlyos vagy elhízott

Magyarországon három felnőttből kettő súlyproblémákkal küzd. Tavaly a nők 61 százaléka, míg a férfiak 63 százaléka tartozott a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába.

A legfrissebb felmérések szerint ugyanakkor szinte minden magyar fogyókúrázott már vagy van elképzelése arról, miként kellene nekiállni.

A Kutatócentrum márciusban készített reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a lakosság 97 százaléka fogyókúrázik vagy rendelkezik valamilyen fogyókúrás tapasztalattal.

Tudjuk, mégsem tesszük

A legtöbben a mozgásban hisznek, mégsem sportolnak. A megkérdezettek több mint 90 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen szükséges a súlyvesztéshez a rendszeres testmozgás. Ennek ellenére egy uniós felmérés szerint csupán a magyarok 15 százaléka sportol rendszeresen.

Tízből nyolc magyar gondolja azt, hogy az étkezésre is ügyelni kell. A dietetikus szerint, ha valaki csak pár plusz kilótól szeretne megszabadulni, annak elég egy kis odafigyelés, hogy mit, mikor eszik.

Viszont, ha valakinek sok kilogrammot kell leadni, akkor jobb, ha ténylegesen diétázni kezd és komolyan veszi a csökkentett energiatartalmú táplálkozást – nyilatkozta a hirado.hu-nak Györki Niké dietetikus.

A szakember szerint érdemes dietetikussal konzultálni, hiszen az energiacsökkentésnek is vannak határai, illetve fehérjére, zsírokra és szénhidrátokra is szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, milyen formában és mikor fogyasztunk belőlük.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)