Jump to content

Ismered az egészséges étrend alappillérét a quinoát?

2018. 09. 25. 09:05

Itthon ugyan kevésbé ismert, ám egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges táplálkozásban.

A Quinoa (keen-wa) első ránézésre a lencséhez és a búzához hasonlítható, keményítőtartalmú növény. Kétféle típusa ismeretes a vörös és a krémszínű. Ízük nyers állapotban kesernyés, majd főzés után, ahogy a szemek fehérednek és szétnyílnak egyre enyhébb. A spenótfélék családjába tartozik.

Dél-Amerikában (Chile, Peru és Bolívia) több ezer éve ismert és kedvelt növény. Az elmúlt években az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is népszerűvé vált. Előszeretettel fogyasztják a búza, rizs alternatívájaként, a hozzá hasonló bulgurral és kuszkusszal együttesen. A quinoa szemek főzve fogyaszthatóak, állaga krémes, íze a dióéhoz hasonlítható.

A 2013-mas év a Quinoa éve volt („International Quinoa Year”) ugyanis az ENSZ-től elismerést kapott a magas tápanyagtartalma miatt.

Kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a rizs, vagy az árpa, ezen kívül nagyon gazdag kalciumban és magnéziumban is egyaránt. Továbbá rendelkezik B-vitaminnal, E-vitaminnal és a szervezetre jótékonyan ható rosttartalma is igen magas. Kiváló fehérjeforrás. Megtalálhatóak benne a lizin és izoleucin savak, melyek a legtöbb hasonló magvakból hiányoznak. Ezeken túl gyulladás gátló hatással is rendelkezik, Omega 3 zsírsav tartalma pedig segít megőrizni szívünk egészségét. A quinoa teljes értékű fehérje, azaz tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat (melyet a szervezet nem tud előállítani), amiket az embernek „kívülről”, a táplálkozás által kell bevinnie.

A többi gabonanövénnyel ellentétben ez a növény okoz legkevésbé ételintoleranciát. Pozitív élettani hatás miatt, fogyasztható reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt. Mivel sok, a szervezetünk számára fontos és elengedhetetlen anyagot tartalmaz, így a vegánok és vegetáriánusok is előszeretettel fogyasztják.

Fontos hogy a minőség megőrzése érdekében vásárlás után száraz és hűvös helyen tartandó, ugyanis nedvesség hatására könnyen megromlik.

Hő hatására a quinoaból szaponin vegyület szabadul fel, emiatt egy habos kéreg fedi be a magokat, ezek adják a keserű ízét. Fontos, hogy alaposan mossuk meg a magvakat főzés előtt.

Miután leöblítettük forró vízben - úgy, mint a rizst- puhára főzzük.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)