Jump to content

Eszel-e elég mikroműanyagot? De bizony mennyire!

2018. 10. 24. 15:50

Sajnálatos kutatási eredményt közölt a Bécsi Orvosi Egyetem tegnap. Mint kiderült, gyakorlatilag tele van a testünk apró műanyagdarabkákkal. Megemészteni nem tudjuk, sőt, sokat azt sem tudják, honnan kerülnek bele. Utánajártunk a misztikumnak.

Ahogyan számos lap, úgy az iflscience.com is beszámolt arról a tanulmányról, amely tegnap óta megdöbbenésben tartja a nagyvilágot. A Bécsi Orvosi Egyetem kutatói ugyanis aggasztó elemekre találtak az emberi szervezetben.

10/9

A nemzetközi szintéren zajló kutatás során az ételek és az emberi szervezet műanyagszennyezettségét vizsgálták. Dr. Philipp Schwabi kutatásvezető arról számolt be, hogy a vizsgálatban résztvevő emberek ürülékében - 1 személy kivételével – találtak műanyagot.

A dolog már csak azért is aggasztó, mert ezek a műanyagok az étellel együtt kerülnek a szervezetbe, méghozzá úgy, hogy a feldolgozásra került állatok szervezetében is már jelen vannak. Gyakorlatilag kiszűrhetetlenek. „Míg az állatkísérletek során a legmagasabb műanyag koncentrációk a bélben jelentek meg, addig a legkisebb mikroplasztikus részecskék képesek bejutni a véráramba, a nyirokrendszerbe, és akár elérhetik a májat is – számolt be róla Dr. Philipp Schwabi.

A bélbe bekerült műanyag lassíthatja és nehezítheti az immunrendszer működését és segíthet a méreganyagok, a káros kórokozók vagy vírusok terjesztésében. „Most, hogy első ízben bizonyíték van arra, hogy az emberi szervezetben is fellelhető a műanyag, további kutatásokra van szükségünk annak megértéséhez, hogy ez mit is jelent az emberi egészségre nézve” - mondta a kutatás vezetője a Standard magazinnak.

A körforgás és a várható végeredmény

A műanyagok körülbelül öt százaléka köt ki az óceánokban, tengerekben, amelyeket a vízi élőlények megesznek. Innentől kezdve a műanyag bekerül a táplálkozási láncba és szintről szintre kerül tovább.

A szakemberek jelentős mennyiségű műanyagot fedeztek fel a tonhalban, a homárban és a garnélákban. Rádásul az élelmiszerek a feldolgozás és csomagolás során is szennyeződnek műanyaggal.

Hogy miként kerülhető ez el? Nagyon egyszerű. Ne termeljünk annyi műanyagot, és igenis szelektáljuk a hulladékot, mert jelen esetben, egy fecske is csinálhat nyarat.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)