Jump to content

Nehéz idők jöhetnek a kávétermesztésben

2018. 10. 26. 16:40

A szakértők szerint nincs esély a gomba kiirtására, terjedésének azonban gátat szabhatnak. Egyes termelők már kávéválságot emlegetnek.

 

Latin-Amerikában az elmúlt tíz évben több alkalommal is felütötte a fejét a Hemileia vastatrix gombafaj által kiváltott betegség, a kávérozsda. A világ arabkávé-készletének hétnyolcada a régióból származik, 2012 óta azonban sok ültetvényen 50-80 százalékkal visszaesett a termelés.

Egyes gazdák ellenálló kávécserjék telepítésével átmenetileg orvosolták a problémát, hosszú távon azonban ez a módszer sem tűnik fenntarthatónak. Ezekről az ellenállóbb növényekről 2017-ben kiderült, hogy idővel ugyanúgy fogékonnyá válhatnak a betegségre.

A fertőzésnek való ellenállás a hibridizáció miatt szűnik meg: ahogy keresztezik a különböző fajtákat, a gének is kapcsolatba lépnek egymással. A kölcsönhatások miatt idővel eltűnnek azok a génkifejeződések, amelyek segíthetnének a gomba elleni védekezésben.

Nem ez az első alkalom, hogy a Hemileia vastatrix gombafaj problémát okoz: a 19. században Ceylon volt az egyik legnagyobb kávétermesztő, a gombának azonban két évtized elegendő volt ahhoz, hogy 90 százalékkal csökkentse a termést. Az országban végül teacserjékre álltak át a gazdák.

Mivel a becslések szerint 2050-re megduplázódhat a kávé iránti kereslet, sürgős megoldást kell találni a jelenlegi problémára.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)