A barna és fehér tojás közti különbséget első sorban a tyúk tartása, és etetése körül kell keresni, ami befolyásolja a végtermék milyenségét is. Magyarán a fehér tojást tojó, telepeken tartott tyúkok sokkal rosszabb minőségű és ízű tojást tojnak, mint a háztáji, normális életkörülmények között élő tyúkok, melyektől a barna tojás származik.
A tojások színeltérése nem hat ki sem a tápanyagtartalmukra, sem a héjvastagságra, és elviekben az ízre sem, ami azért nem teljesen így van. Egyetlen dolgot viszont fixen befolyásol, ami nem más, mint az ár.
A barna tojás drágább, ami abból fakad, hogy a barna tojás tojó tyúkok nagyobbak, többet esznek, így fenntartásuk költségesebb. A barna tojást tojó háztáji tyúkok normális körülmények között élik mindennapjaikat friss levegőn, szabad mozgástérrel, ami igeis kihat a tojás milyenségére. Azok az állatok, melyek csirkefarmon növekszenek fel, általában rosszabb ízű tojás tojnak, azért lehetséges, mert kevesebb ételt kapnak, és az egész életüket egy 2x2 lépéses ketrecben kell leélniük.
A minőség és íz érdekében érdemesebb barna tojást vásárolni, ugyan drágább, viszont ezzel a háztáji termelést és nem a csirkegyárat „támogatja” az ember.