Jump to content

Egyszerű ok, amiért a diéta alatt jobban kimerülsz

2018. 10. 31. 16:05

Sokan a nyári fogadalmak közé sorolják, a lefogyást, és a rendszeres edzést. Persze a lelkesedés a forróságot követően erőteljes csökkenésnek indul, ám ha mégsem tartoznál a többséghez, akkor érdemes tudnod, hogyan hat majd a diéta a szervezetedre. 

A diétázás, egy adott étrend betartása (még ha igyekszünk is minden szükséges tápanyagot beiktatni a mindennapi menübe) valamilyen szinten megviseli a szervezetet. Ennek egyik oka, az hogy az étkezések közötti időszakot a diétázók megnyújtják, esetleg redukálják annak a számát. Ez azért rossz megoldás, mert a szervezetnek egy folytonos energiaigényt ki kell elégíteni, amihez glükózra van szüksége. Ezért nem jó megoldás, ha csak napi kétszer táplálkozol a diéta során, mert a folytonos cukorhiány frusztrálttá, fáradttá és nyűgössé fog tenni.

Jó megoldás erre, ha naponta többször kisebb adagokat eszel, így a szükséges napi energia bevitel is megvan, ezáltal nem kell a szervezetnek feleslegesen a tartalékhoz nyúlnia.

A reggelit mindig rostban gazdag ételekkel kell kezdeni – teljes kiőrlésű ételek, zabpehely –, semmiképp sem szabad mellőzni azt!

Ha diétázol ne csak egyfajta zöldséget egyél, hanem mindenfélét iktass az étrendedbe, mert így lehet legegyszerűbben egyensúlyban tartani a vitamin és ásványi anyag mennyiségét. Viszont, ha csak salátán és répán élsz, mert az adott diéta azt írja elő, akkor ne csodálkozz, ha ugyan azt a fáradtságot érzed, mint amikor keveset eszel.

Az egyhangú zöldségfalás mellett a másik leggyakoribb hiba, hogy a diétázó száműzi a vörös húst. Ez nagy hiba, mert ezzel nem csak a vasforrást zárja el a szervezet elől, de a test is kevesebb tápanyaghoz jut. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindennap egy fél disznó legyen az asztalon, de azért nap mint nap iktas be egy pár falat húst legalább.

Plusz egy jó tanács: felejtsd el a lé diétát és a szénhidrát számlálást! Ha túlzottan leredukálod azt, akkor a tested egyszerűen legyengül, erőtlenné és fáradékonnyá válik. Ezzel együtt az ember kedve is romlik, ideges és frusztrált lesz. A jó diéta engedi a szénhidrát fogyasztást, komplex szénhidrát formában zsír és fehérje bevitellel. A lé böjt pedig, ha diétaként van alkalmazva, nemes egyszerűséggel, kimossa a szervezetből a méreganyagokkal együtt a fontosabb vitaminokat is.

A legegyszerűbb megoldás a sport, és a kiegyensúlyozott étkezés. Szabad mindent enni – a normál határokon belül - de mellette igenis hetente négyszer másfél órát mozogni kell!

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)