Jump to content

Megérkeztek a Sainsbury’s kínálatába az első ehető rovarok

2018. 11. 26. 17:50

A Sainsbury’s az első brit élelmiszeráruház-lánc, amely rovarokból készült termékekkel bővíti kínálatát, hogy népszerűsítse a kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával járó fenntartható élelmiszer-termelést.

A rovarokból készült rágcsálnivalókra többé nem valami furcsaságként vagy gasztronómiai kihívásként kellene tekinteni – jegyezte meg közleményében Rachel Eyre, a szupermarketlánc egyik vezető beosztású munkatársa. Hozzátette: egyértelmű, hogy a fogyasztók egyre inkább szeretnék megismerni ezeket az újfajta, fenntartható fehérjeforrásokat.

Az ehető rovarokkal foglalkozó Eat Grub nevű vállalat hollandiai tücsökfarmjairól származó rovarcsemegéket az élelmiszeráruház-lánc 250 üzletében fogják értékesíteni. A vállalat célja, hogy egyre több fogyasztó étrendjében helyet kapjanak a tücskök, akár sülten rágcsálnivalóként, akár sütéshez használt lisztként. Az Eat Grub társalapítója, Shami Radia elmondta, a vállalat szeretné megmutatni az embereknek, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a tücskök kifejezetten ízletesek is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a rovarok gazdag zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-forrást jelenthetnek.

A világnépesség növekedése és a középosztály folyamatos bővülése nyomán 50 százalékkal nőtt az emberiség fejenkénti húsfogyasztása az elmúlt négy évtizedben, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Többen aggodalommal szemlélik az intenzív mezőgazdasági termelés és a kereskedelmi célú halászat környezetre gyakorolt hatásait is.

Duncan Williamson, a Természetvédelmi Világalap (WWF) nagy-britanniai részlegének szakértője szerint az ehető rovarok élelmiszerként történő alkalmazása a fenntartható élelmiszertermelés egyik vonala, amely segítheti az emberiség szénlábnyomának csökkentését is. A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gáz kerül a légkörbe az emberi tevékenység, életmód által.

A FAO szerint világszerte legkevesebb kétmilliárd ember eszik rovarokat – amelyek jóval kevesebb földterületet és vizet igényelnek, mint a szarvasmarhák – , és ma már több mint 1900 fajukat hasznosítják élelmiszerként.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: flickr.com/shankar s.)