Jump to content

Diéta új köntösben: kütyü mondja meg mennyire hatékonyan égeti a szervezet a zsírt

2018. 12. 03. 13:30

Napjaink népszerű módszerei közé tartozik a tartós fogyást ígérő, kevés szénhidrát és viszonylag sok zsír fogyasztását engedélyező ketogén diéta. Erre épít a Keyto, amely a kilélegzett levegőt elemezve mondja meg, mennyire hatékonyan égeti a szervezet a zsírt. Természetesen mindehhez – a kapcsolódó applikációval együtt – tanácsokat is ad.

A ketogén diéta követői főleg zsírokat és fehérjéket fogyasztanak, a szénhidrátot szinte teljesen kiiktatják étrendjükből. Ennek következtében a szervezet a ketózis állapotába kerül, és elkezdi égetni a szénhidrátokat, hogy azokból nyerjen energiát. A folyamat melléktermékeként ketonok termelődnek.

A cég szerint az okoseszköz szenzora az acetonnak, vagyis a ketontermelés egyik melléktermékének a szintjét méri. Bár az acetonok szájon át való mérésének elég szegényes az irodalma, léteznek olyan vizsgálatok, amelyek szerint ez mégis az állapot megbízható indikátora lehet.

Sokoldalú applikációval tűnnének ki a piacon

Azon kívül, hogy az eszköz adatokat gyűjt a fogyókúra sikerességéről, a Keyto azt ígéri, segít a diéta hatékonyabbá tételében és az eredmények optimalizálásában. Ugyan már léteznek más, a kilélegzett ketonok szintjét mérő eszközök, de a cég – sokrétű mobilapplikációja révén – ki szeretne tűnni közülük.

Az alkalmazás állítólag személyre szabott étkezési tanácsokat nyújt, amelyekkel könnyebb az étrend betartása, de beépített könyvtárában megfelelő receptek is találhatók. A fejlesztők szerint közösségi hub-ként is funkcionálhat az alkalmazás, ahol a „sorstársak” kapcsolatba léphetnek egymással, vagy akár recepteket, tippeket oszthatnak meg - írja az m2mzona.hu

Mozgás nélkül nem az igazi

A Keyto nem az egyetlen olyan eszköz, amely inkább a diétára, és nem a mozgásra fókuszál. Korábban a vegyes megítélésű Healbe GoBe próbálkozott hasonlóval, a fejlesztés a kalóriák számolását ígérte, de végül nem lett sikeres.

Az óriáscégek is keresik az egészséges életmódhoz köthető lehetőségeket. Úgy tudni, hogy például az Apple a vércukrot monitorozó szenzoron dolgozik. Az apró érzékelőt az Apple Watch-ba építenék, és így segítenének a cukorbetegeknek, hogy könnyebben tarthassák az egészséges vércukor-értékeket.

A Keyto mindenesetre már előrendelhető az Indiegogón, egyelőre 99 dolláros áron. Arról azonban nincs hír, hogy a cég szerint később 150 dollárba kerülő termék mikor kerül „igazából” kereskedelmi forgalomba. A fogyókúrák rendületlen népszerűségét viszont jól mutatja, hogy a közösségi finanszírozási kampány már a kitűzött 50 ezer dolláros cél háromszorosánál tart.

(Forrás: biokalauz.co.hu;itmozaik.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)