Jump to content

Laktat, finom és kalóriamentes: csirke, brokkolis céklasalátával és avokádós pestóval

2018. 12. 07. 09:05

Télen a brokkolit ugyan nehezebb beszerezni, de megéri az utánajárást. A BBC Good Food alacsonyszénhidrát tartalmú receptje csupán 320 kalóriát tartalmaz, mégis megvan benne minden, ami a téli vitaminpótláshoz és a hosszas jóllakottság érzethez kell. Ja és gluténmentes!

A BBC-nek hála új dimenzió nyílt a gasztronómiába: finomat ehetünk bűntudat nélkül. Az alábbi étel tökéletes megkoronázása az estének, de ebédnek sem utolsó.

Hozzávalók:

- 3 szelet filézett csirkemell
- 250g brokkoli
- 2 tk repceolaj
- 1 fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 100g zacskó vízitorma
- 2 nyers cékla (kb. 175 g), hámozott és reszelve
- 1 tk nigella mag

Hozzávalók az avokádós pestóhoz:

- kis csomag bazsalikom
- 1 avokádó
- 3 gerezd fokhagyma, zúzott
- 25g dió, morzsolt
- 1 evőkanál repceolaj
- 1 citrom héja és leve

Elkészítése

Forralj vizet egy lábasba, ha már forró tedd bele a brokkolit és főzd két percig. Vedd ki a zöldséget és tedd hideg víz alá, majd szárítsd meg és recpeolajos serpenyőben pirítsd meg egy kicsit. Ha kész tedd félre, és áztasd citromlébe, a hagymával együtt.

Kockázd fel a csirkét vagy hagyd szeletben (ízlés dolga) és süsd meg a maradék olajon. Ha ezzel is meg vagy szintén tedd félre.

A következő lépés a pesto elkészítése. Dobd a turmixgépbe az avokádó belsejét, csavard rá a citrom levét, add hozzá a fokhagymát, tegyél bele egy csipetnyi sót, egy evőkanál repceolajat és a diót.

Végül tedd a maréknyi bazsalikomot az összeturmixolt krémbe, majd újra turmixold össze. Tipp: locsold meg az egészet olíva olajjal az íze kedvéért.

Halmozd a vízitormát a tányérra, tömködd bele a hagymát és a brokkolit, takard be a kész hússal és céklával, szórd meg bazsalikommal és a magokkal, majd tálald mellé a pestót.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)