Jump to content

Hizlal, egészségtelen – de vajon mivel helyettesíthető ténylegesen a cukor?

2018. 12. 14. 13:00

Az ünnepek előtt még sokkalta égetőbb fontosságú a cukor-mizéria azon aspektusa, hogy mivel váltható ki, anélkül, hogy még nagyobb kárt, és túlsúlyt okoznánk vele. Tévhitek, mítoszok helyett leleplezzük a legjobb cukoralternatívákat.

A sokszor csak fehér méregként csúfolt cukor évszázadokon át az ember szolgálatában állt. Az iparosodás azonban olyan piedesztálra emelte, hogy újabb évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a dietetikusok letaszítsák onnan.

Nem egészséges, mégis használjuk

Mára már eljutott oda a köztudat, hogy a cukor nem egészséges. Viszont a legmegfelelőbb alternatíváival még mindig nem vagyunk tisztában. Léteznek ugyebár mesterséges édesítők és természetes édesítők, ám állandó vita tárgyát képezi, hogy melyik a jobb. A tudomány jelenleg állása szerint, a mérleg nyelve a természetes édesítőszerek felé dől, így mi is ezen édesítők három legkiválóbb cukorpótlóját mutatjuk be.

Stevia

Nem lerágott csont, hanem talán a valaha volt legjobb édesítőszer, ami természetesen természetes eredetű. A növényt már bő száz éves ismeri és használja az emberiség édesítésre, aminek több oka is van. Egyrészről, teljes mértékben kiváltja a cukrot, bármibe lehet használni, másrészről pedig a kalória-és glikémiás index nulla. Azaz nem hizlal, nem okoz szervrendszeri gondot, és gyakorlatilag bármennyi fogyasztható belőle. Még valami: nem emeli meg a vércukorszintet!

Egyetlen dolgot kell csak figyelembe venni, mégpedig azt, hogy a cukornál háromszor édesebb. Így érdemes aszerint édesíteni, hogy vagyunk édesszájúak.

Eritrit

Ez is a drágább megoldások közé tartozik, de valljuk be, könnyebb lemondani két tábla csokiról a természetes édesítő javára, mint heti öt órát edzeni csak azért, hogy a cukor hizlaló hatását elkerüljük.

Hasonlóan a steviához, ennek a természetes édesítőnek is nulla a glikémiás indexe és a kalóriatartalma is. Cukorbetegek, fogyókúrázok is bátran használhatják, szintén mennyiségbeli korlátozás nélkül.

Nyírfacukor, avagy xilit

A xilit egy hajszálnyit kilóg a sorból, mert ennek minimálisan ugyan, de van hatása a vércukorszintre, és kalóriatartalma is akad. Az arra érzékenyeknél hashajtó hatással járhat a fogyasztása, viszont ezt leszámítva, szintén természetes, egészséges és jó édesítő.

Figyeljünk magunkra, és szánjunk pénz a hosszú távú egészségre!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)