Pulyka, csirke, halászlé, húsleves, rántott hal, töltött káposzta, bejgli és krumpli minden mennyiségben. Az ünnepi menü a fentiek legalább két variációját tartalmazza, és lévén hogy ünnepről van szó, nem egytálétel mennyiségben készülnek.
Ennek örömére, a Bussiness Insider felbuzdulva a közelgő ünnepi hangulaton, kiszámolta, hogy az általános karácsonyi menü, hány kalóriát tartalmazhat. A számítások alapjául a vörös hús, zöldségek, burgonya és saláták tápanyagtartalmát vették alapul, lebontva a felnőttek napi adagjára. A napi adagot megduplázták, lévén hogy az ünnepek alatt nincs ember, aki visszautasítana még egy tál ételt, így jött ki a szomorú végeredmény, ami 2500 kalória.
A klasszikus magyar karácsonyi ételeket alapul véve, amelyek nincsenek híján a zsírnak, fűszereknek, lassú felszívódású szénhidrátoknak és cukornak a kalóriamennyiség még följebb kúszik. A fentiek tükrében talán már nem kérdés, miért kúszik a mérleg nyelve a szokásos súly fölé legalább három kilogrammal, hiszen a túlevést több napon át űzzük.
A fékevesztett habzsolásból fakadó, fel nem használt, el nem égetett kalória zsírként elraktározódik a szervezettben, ami plusz kilók képében hamar megjelenik. Egy felnőtt ember napi kalóriaszükséglete 1500-2000 kalória körül mozog, de ezt befolyásolja az életritmus. A sportolóknak, fizikai munkásoknak többre, míg az irodai, szellemi, ülőmunkát végzőknek kevesebbre van szüksége.
A kalóriaszükséglet kiszámításához az alábbi képlet is segítséget nyújt:
Férfiak napi kcal igénye = 900 + 10 x testsúlykilogramm
Nők napi kcal igénye = 700 + 7 x testsúlykilogramm
Ha menteni akarod a menthetőt az ünnepi időszak alatt, akkor próbálj megálljt parancsolni magadnak, ha inkább a januári fogyókúrára bízod a dolgod, akkor heti fél kilogramm fogyáshoz napi 500 kalóriával kevesebbel kell fogyasztanod.