Jump to content

Karácsonyi kalóriaszámláló: mennyből jön ki egy ünnepi vacsora?

2018. 12. 23. 09:05

Az ünnepi evészet előtt mindenki másra esküszik, már ami a karcsú vonalak megőrzését illeti. Ki három napos böjtbe kezd, míg más karácsony másnapján célba veszi az edzőtermet. De mennyi az annyi, amennyit feleszünk magunkra egyetlen nap alatt?

Pulyka, csirke, halászlé, húsleves, rántott hal, töltött káposzta, bejgli és krumpli minden mennyiségben. Az ünnepi menü a fentiek legalább két variációját tartalmazza, és lévén hogy ünnepről van szó, nem egytálétel mennyiségben készülnek.

Ennek örömére, a Bussiness Insider felbuzdulva a közelgő ünnepi hangulaton, kiszámolta, hogy az általános karácsonyi menü, hány kalóriát tartalmazhat. A számítások alapjául a vörös hús, zöldségek, burgonya és saláták tápanyagtartalmát vették alapul, lebontva a felnőttek napi adagjára. A napi adagot megduplázták, lévén hogy az ünnepek alatt nincs ember, aki visszautasítana még egy tál ételt, így jött ki a szomorú végeredmény, ami 2500 kalória.

A klasszikus magyar karácsonyi ételeket alapul véve, amelyek nincsenek híján a zsírnak, fűszereknek, lassú felszívódású szénhidrátoknak és cukornak a kalóriamennyiség még följebb kúszik. A fentiek tükrében talán már nem kérdés, miért kúszik a mérleg nyelve a szokásos súly fölé legalább három kilogrammal, hiszen a túlevést több napon át űzzük.

A fékevesztett habzsolásból fakadó, fel nem használt, el nem égetett kalória zsírként elraktározódik a szervezettben, ami plusz kilók képében hamar megjelenik. Egy felnőtt ember napi kalóriaszükséglete 1500-2000 kalória körül mozog, de ezt befolyásolja az életritmus. A sportolóknak, fizikai munkásoknak többre, míg az irodai, szellemi, ülőmunkát végzőknek kevesebbre van szüksége.

A kalóriaszükséglet kiszámításához az alábbi képlet is segítséget nyújt:

Férfiak napi kcal igénye = 900 + 10 x testsúlykilogramm

Nők napi kcal igénye = 700 + 7 x testsúlykilogramm

Ha menteni akarod a menthetőt az ünnepi időszak alatt, akkor próbálj megálljt parancsolni magadnak, ha inkább a januári fogyókúrára bízod a dolgod, akkor heti fél kilogramm fogyáshoz napi 500 kalóriával kevesebbel kell fogyasztanod.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)