Jump to content

Cékla, a természet varázslatos medicinája

2018. 12. 28. 09:05

Egy nagyszerű, ám sokszor méltatlan módon háttérbe szorított növény, átfogó védelmet nyújt a szervezetnek, és számos betegség (pl. daganatok kialakulása) megelőzésében segít.

Az univerzális cékla hatóerejét a benne található vitaminoknak, ásványi anyagnak köszönhet. Tartalmaz C-, B-vitamint, béta-karotint, vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, és kalciumot is. Lé formájában is kiváló hatást fejt ki, amit már a római korban is felfedeztek, a férfiak egyenesen afrodiziákumként használták.

A céklalé fogyasztása csökkenti a vérnyomást, így természetes kúraként is alkalmazható. Napi 2,5 dl lé elfogyasztása javítja a vérkeringést, ami céklában található nitrát tartalomnak köszönhető. Ezt a szervezet nitritté, majd nitrogén-monoxiddá alakítja, ami értágító hatással bír.

A vashiányos állapotot is könnyedén meg lehet szüntetni céklaevéssel hiszen az köztudottan vérképző hatású, a benne található magas vastartalomnak köszönhetően, illetve a vörösvérsejtek regenerálódását is elősegíti.

Rákmegelőző hatását egy magyar kutató Ferenczi Sándor is felfedezte, aki állatkísérletekkel kívánta azt igazolni, hogy a céklában található betain rákellenes hatású. A kísérleteket később emberekre is kiterjesztették, amely alátámasztotta állítását, mivel a kemoterápiával kezelt betegek állapota javulni látszott.

Ezen felül a májra is pozitív hatással van, ugyanis a méregtelenítés során felszabadult szabadgyököket semlegesíti.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)