Jump to content

A nagy dilemma: pálmaolaj vagy pálmazsír?

2019. 01. 09. 09:05

Tudod mi a különbség a kettő között, és azt hogy egyik egészségtelenebb, mint a másik?

Az egzotikus hangzású, és gyorsan divatba jövő pálma készítmények, sajnos fele annyira sem egészségesek, mint amennyire próbálják elhitetni.

A pálmaolaj vagy zsír elnevezés alatt 3 különböző pálmafa fajtából nyert olajat jelölnek. Az egyik a kókusz terméséből készül, amelyből kipréselik az olajat, a másik kettő pedig a pálma termésének kisajtolásával készült. Eddig nem is lenne probléma, mert ez alapvetően naturális, és egészséges, viszont arról nem szól már a fáma, hogy hogyan készül a pálmaolaj a pálmazsír vagy pálmavaj, ki hogy ismeri.

Nagyon egyszerűen hozzák létre ezeket egy kis utókezeléssel, és hidrogénezéssel, ami nem túl organikus. A létrejövő pálmazsír és olaj tartalmaz rossz zsírsavakat, olyanokat, mint pl.: Palmitic 44 százalék (telített zsírsav - egészségtelen), Stearic 5 százalék(telített zsírsav). Összesen csak 10 szézalék a jó zsírsav tartalma, ami elkeserítő. Nem nagyon ajánlott ezek után pálma termékeket fogyasztani, mert többet ártunk vele magunknak, mint jót teszünk.

Helyette viszont, ha ha 50-50 százalékban összekeverünk repce olajat és a lenmagolajat, akkor a keletkezett készítményt ugyan arra használhatjuk, mint a pálmatermékeket, azzal az előnnyel, hogy ezek elfogyasztásával, csak jó zsírok kerülnek a szervezetbe.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)