Jump to content

Elbutíthat a gyors éttermi koszt

2019. 01. 24. 14:00

A gyorséttermi koszt és a kulturális érdeklődés kapcsolatáról a torinói egyetem szakértői gárdája készített részletekbe menő kutatást, ami különös eredménnyel szolgált. Miszerint többet eszik az ember sajtburgert, annál kulturálatlanabbá válik.

Már a színek is eszünkbe juttatják azt az íz kavalkádot, amit kedvenc junk foodunk elfogyasztása során átélünk, a jó marketingkampányok pedig csak elmélyítik az élményt és arra késztetnek: együnk! Nem kérdés, hogy hamar függőjévé lehet válni egy-egy gyorsétterem láncnak, az viszont már érdekesebb, hogy a testzsír növekedésen túl még gyakorol-e egyéb hatást szervezetünkre a gyors kaja?

Egy amerikai kutatás pontosan ennek a kérdéskörnek járt utána, azaz annak, hogy milyen hatással van az emberre az gyorséttermi koszt rendszeres fogyasztása, illetve arra is kíváncsiak voltak, hogy mit aktivál az agyban a kedvenc gyorséttermünk logójában található színt.

A kutatás összegzéséből kiderült, hogy a sárga és a piros szín kombinációja felgyorsítja az emésztést, ami azt eredményezi, hogy akkor is éhségérzetet produkál gyomrunk, ha jól vagyunk lakva. S pusztán ez csak a színek hatása. A rendszeres gyorséttermezés az agyra is hatással van. A szakemberek másik tanulmánya, ami azt vizsgálta, hogy a kultúra és a gyors kaja fogyasztási szokások között van-e kapcsolat, nagy meglepetéssel szolgált.

A torontói egyetem járt utána a furcsa feltételezésnek. Szerintük a gyorséttermi ételekre úgy kell tekinteni, mint az agy és az ízlelőbimbók jutalmára. A gyors kaja megnevezésben is benne van a szó, ami felelőssé tehető, hiszen a fast food a gyorsaságot és az azonnali jutalmazás érzetét kelti az agyban. Minél rövidebb idő alatt jut hozzá az agy a „jutalomhoz” annál türelmetlenebbé válik. Azaz, ha az ember rendszeresen gyorsétteremben eszik, és hozzászokik az azonnali gyors kielégülést – jutalmazást – okozó dolgokhoz (ami ez esetben az étel), akkor nem lesz türelme leülni és olvasni, tanulni, vagy akár végigjárni egy kiállítást, egyszóval olyan dolgot csinálni, ami nem jár azonnali jutalom érzettel. Tehát mellőzzük az összes tevékenységet, ami lassú kielégüléssel, jutalommal jár, ami általában a kultúrális tevékenységet jellemzi. Nos, így hat ránk, ha sokat gyorséttermezünk.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)