Jump to content

Úgy tűnik, hogy a fiatalság forrása a chili paprikában tobzódik

2019. 01. 24. 18:05

A Vermonti Egyetem szakemberei végeztek egy kis étrendelemzést, 16 ezer ember bevonásával, ami csípős konklúzióval zárult. A kutatók szerint a csípős chili paprikának fontosabb szerepe van mint gondoljuk, sőt mondhatni az a hosszú élet titka.

A csípős ételekből a magyar konyhában nincs hiány. Habár itthon inkább mártásokat készítenek belőle, addig a kínai, indiai, mexikói ételek fő alkotóeleme. A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.

Forever Young

A chili paprikának számos pozitív hatása van. Például rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától, sőt egy friss kutatás pedig egészen új megvilágításba helyezte a növényt.

A Vermonti Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a chili paprika miként fejti ki pozitív hatásait a szervezetben, s milyen hatása van fő hatóanyagának a kapszaicinnek a testre. A PLOS One tudományos folyóiratban megfejelt kutatásösszegző szerint a chili paprika a hosszú élet titka.

A megállapítás alapjául az a kutatás szolgál, mely során 16 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg, akik a 23 éve zajló National Health and Nutritional Examination közvélemény kutatásban vettek részt.

A publikáció szerint azok, akik rendszeresen fogyasztottak chili paprikát, 13 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl azokat, akik nem ettek sok chili paprikát. A heti rendszerességgel beiktatott chili paprika ugyanis a szív-és érrendszer támogatója, és csökkenti a betegségek kialakulását.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legnagyobb chili fogyasztók a házas, mexikói származású amerikai, fiatal férfiak. A fő chili fogyasztók közé a több húst és zöldséget fogyasztók, az alacsony végzettségűek, és az alacsony jövedelműek tartoznak.

Fogyaszt

Szintén egy kutatás rántotta le a leplet arról, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból. A chili paprika pedig jócskán csípős.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ráadásul tovább életben tart!

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)