Jump to content

Miben rejlik a pengeéles memória titka?

2019. 02. 08. 17:05

Kilépve a lakásból pánikszerűen leltározni kezdesz, mit hagytál bedugva? Netán a születésnapok is kimennek a fejedből, nem beszélve a fontos határidőkről? Szerencsére a memóriaromlás némi odafigyeléssel visszafordítható, sőt javítható!

A figyelmetlenségből, kapkodásból, örökös túlhajszoltságból adódó feledékenység, és a kor előrehaladtával járó memóriaromlás is kiküszöbölhető, nagy mértékben lassítható, ha tudatosan odafigyelünk néhány aprósága. Kezdhetjük is mindjárt az életmóddal és a táplálkozással, ugyanis mindkettő nagy befolyással van agyunkra. A jól működő memória és hatékony koncentráció sok mindentől függ, de elsődlegesen az agysejtek közötti ingerületek szabad áramlásától.

A szabad ingerületáramláshoz viszont sok oxigénre, energiára, vitaminra és fehérjére van szükség, amit csak a megfelelő táplálkozással lehet biztosítani. Tehát bevitt ételek minősége, mennyisége kulcsfontosságú, mert alapvető hatással van az ingerületátvivő anyagok termelődésére.

Rozmaring

Bizonyos illóolajok és aromák jótékony hatással vannak az agyra, és a kognitív képességekre. Egy amerikai kutatás, amely 144 résztvevő bevonásával zajlott, arra mutatott rá, hogy a hosszú távú memória, dolgozó memória, figyelem és reakcióidőre a rozmaringaroma pozitív befolyással van.

Érdekes, hogy a nyugtató hatású, vegetatív idegrendszert pihenő funkcióba átkapcsoló levendula illata, viszont rontotta a memóriát.


Agytápláló falatok

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás. Nos ez az agyra is igaz. Agyunk és memóriánk működésére igenis hatással van étrendünk, a bevitt tápanyag minősége, és mennyisége. A szakértők egyöntetű véleménye szerint az antioxidánsokban gazdag ételek felelősek a jó memóriáért, így érdemes a mindennapokba beépíteni a főbb antioxidáns forrásokat, például az áfonyát, a gránátalmát, a banánt, a fokhagymát vagy épp a répát.

Az antioxidánsok egyébként nem csak agyunk, hanem szervezetünk frissességéért is felelősek. Megkötik a szervezetet romboló szabad gyököket, ezáltal semlegesítik azokat.

Memóriajáték

Ahogy izmainknak, úgy agyunknak is szüksége van a tornára, ha hosszú éveke át meg akarjuk őrizni frissességét. A szellemi frissesség és a hosszú élettartam között számos kutatás talált kapcsolatot. A kutatók mindenkit igyekszenek arra ösztönözni, hogy minél több olyan tevékenységet végezzenek, amelyek gondolkodásra késztetik az agyat. A sudoku, a logikai játékok, az írás és az olvasás például kiváló agyserkentő.

Sport

Ha már az agytornál tartunk, a rendszeres edzést sem szabad hanyagolni. A jó memória egyik alapköve ugyanis a sport. Az intenzív mozgás az agy szürkeállományára jótékony hatással van. 2011-ben egy tanulmány arról számolt be, hogy az agy hippokampusznak nevezett memóriaközpontjána a rendszeres mozgás hatására a serkent, térfogata növekedni kezdett.

Alvás

Végezetül a legfontosabb memória karbantartóról, az alvásról néhány szót. A megfelelő minőségű alvás gyakorlatilag elengedhetetlen. Hiába tartjuk be a fenti négy előírást, ha rendszeresen nem pihenjük ki magunkat. Ugyanis, az alvás során agyunk a napi ingereket, eseményeket, látottakat, hallottakat elraktározza és emlékképekként tárolja. Ugyan az érvényes a megtanult szövegre, versre, és minden egyébre.

Ahhoz, hogy azok átkerüljenek a rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába, aludni kell. Az alváshiány következtében ugyanis az új emlékek összekuszálódnak, vagy teljesen elvesznek, ami a jól működő memória ellensége.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)