A szezonális csokoládédömping lecsengésével alapvetően két „helyen” halmozódhat fel beragadt árukészlet: a gyártónál vagy az üzletekben. Lehetséges az „átjárás” a kettő között, vagyis nem kizárt, hogy az üzletek polcairól visszakerüljön egy bizonyos mennyiségű el nem adott termék a gyártóhoz. Bárhogy is legyen, a kérdésünk szempontjából alapvető fontosságú szempont a termékek minőségmegőrzési ideje. Ez a tavaly karácsonyi szezonális édességek esetében általában 2019 szeptemberében jár le.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a hazánkban hatályos élelmiszertörvény szerint ha a gyártó a terméke minőségmegőrzési idejét – például – 2019 szeptemberéig állapította meg, akkor ezen a határidőn túl a termék nem forgalmazható tovább, és természetesen más árucikk alapanyagaként sem használható fel. Mindez akkor is érvényes, ha „csak” részben lejárt fogyaszthatósági idejű termékről beszélünk.
A hatóság felhívta a figyelmünket, hogy a törvény akkor is így rendelkezik, ha nem késztermékről, hanem gyári alapanyagról van szó.
Ha már egyszer elhagyta a gyárat a termék…
A gyártóknak a kötelezően működtetett úgynevezett HACCP-rendszeren belül szabályozniuk kell a visszárukezelés folyamatát is – ha van ilyen, előfordul ugyanis, hogy a gyártók olyan szerződést kötnek egy kereskedelmi egységgel, hogy a megmaradt árut adott esetben visszaveszik a boltból. Ez lehet még nem lejárt és lejárt minőségmegőrzési idejű termék, de a Nébih szerint ha a termék egyszer kikerül a gyár felügyelete alól, attól kezdve, ha visszajut is hozzájuk, nem használható fel újra további termékek összetevőjeként vagy alapanyagaként: egyszerűen le kell selejtezni, még akkor is, ha ez pazarlásnak tűnik.
Ezeket a folyamatokat és a törvényi előírás betartását a Nébih részletekbe menően ellenőrzi. Akár az is nyomon követhető, hogy mikor formázták a csokoládéfigurát.
Fentiek alapján csak „városi legenda” lehet a Mikulás-figurák – például – nyúlfigurává történő „átalakulása” – összegezte a fentieket a Nébih, hozzátéve: amennyiben a gyártók mégis ezzel próbálkoznának, az tulajdonképpen élelmiszer-hamisításnak minősülne, amit a törvény kivételes szigorral büntet.
Felmérik a piaci igényeket
A Mondelez Hungária Kft. a megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy a cég „ügyes gazdálkodással” előzi meg, hogy nagyobb mennyiségű szezonális édesség maradjon raktáron. Hajdu Zita, a Milkát, az Oreót és a Győri édest gyártó-forgalmazó cég hazai minőségbiztosítási vezetője elmondta, hogy ahogyan minden komolyabb piaci szereplőnél, úgy náluk is működik egy úgynevezett készletgazdálkodási osztály, amelynek feladata, hogy felmérje, tervezze a piaci igényeket, és a gyártást ehhez igazítsa.
A vállalatnál vagy nem marad termék raktáron, vagy ha mégis, az elenyésző mennyiségű, ha pedig a logisztikai partnernél marad valamennyi szezonális termék, azt a gyártó képviselőjének jelenlétében megsemmisítik. Itt sem kerülnek újra feldolgozásra a szezonális termékek, „ezt a gyártási szabályzat tiltja is” – mondta a minőségbiztosítási vezető.
A gyártónak a viszonteladói csatornákban, azaz a kiskereskedelmi egységekben megmaradó szezonális termékek értékesítésébe vagy azok megsemmisítésére nincs ráhatása, de azok is jellemzően vagy kiárusítják a készleteiket, vagy megsemmisítik azokat. „Egy biztos, újra felhasználásra nem kerülhet sor” – szögezte le a gyártó képviseletében Hajdu Zita.
A hirado.hu a témában a Mondelez Hungaria Kft.-n kívül megkeresést küldött a Nestlé Hungaria Kft.-nek, a Stühmer Kft.-nek és a Szerencsi Bonbon Kft.-nek is, azonban válasz ezektől a gyártóktól nem érkezett.