Jump to content

Az egészséges reggeli vizuális ismérvei

2019. 04. 29. 09:05

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, és ha a vekker csörgését a konyhában való tevékenykedés követi, akkor máris egy lépéssel közelebb kerültél az egészséges és fit életmódhoz. No de, a következő lépés a reggelinek való kiválasztásában rejlik. Tudod miből áll össze, az egészséges reggeli?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne ugyan azt együk minden nap. A tojásrántotta kiváló táplálék reggelre, ami tényleg délig tartó lendületet biztosít, de minden egyes reggel ugyan azt enni nem ajánlott. Már csak azért sem, mert az egyhangú étrend nem biztosítja a változatos, és napi szinten szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat és minden egyéb tápanyagot, ami kiegyensúlyozott működésünkhöz szükséges.

Az egészséges reggeli első ismérve tehát a változatosság. A második fontos szempont, hogy ne szalonnát zsíros kenyérre kockázva faljunk, hanem valami könnyed, gyorsan emészthető, ám mégis tápanyagban gazdag ételt. Egyrészről azért sem javallott, mert a nehéz ételek megemésztése több energiát vesz el a szervezettől, másrészt a kiadós evés után sokkal álmosabbak leszünk, az előbbi folyamat eredményeképp.

Szintén hangsúlyos része az egészséges reggelinek, hogy a változatos, könnyed menüt mi képzi. A teljes kiőrlésű vagy rozskenyér, a joghurt és a müzli is jó választás, amihez friss zöldség, és gyümölcs is dukál.

A teljes kiőrlésű gabona tartalmazza a gabonamag héját és csíráját is, ami miatt rost és tápanyagtartalma is magasabb. A teljes kiőrlésű ételek pedig sokkal jobban laktatnak, és az emésztést is javítják. Na de hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Első lépésben ne egyél minden nap ugyan azt. A felvágottas szendvicset kövesse tojás, amit a rákövetkező reggel lekváros kaláccsal vagy könnyű joghurtos müzlis étellel fejelhetsz meg. Müzlit magában is ehetsz tejjel, és ezzel el is érkeztünk a másik sarkalatos ponthoz. Ha teheted, heti négy alkalommal reggelire fogyassz tejet és gyümölcslevet is.

Ha egy kicsit exkluzívabb, ízben gazdagabb ételre vágysz a tükörtojás, a ham&eggs, a főtt tojás mind- mind jó választás, ahogy a zöldségkrémek és könnyed zöldség-, gyümölcsturmixok is.

A „hagyományos reggelik” mellett a turmix kiváló, mert megvan benne minden, ami az egészséges napindításhoz szükséges, amellett hogy rengeteg energiát ad, és pillanatok alatt elkészíthető. Ha gluténmentes élvezetekre vágysz reggel, arra is van öt tippünk.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)