Jump to content

Reggeli mizériamentesen: ha már a müzli és a felvágott is untat

2019. 08. 12. 13:50

Kinek a kávé, kinek a reggeli étkezés a szentség az ébredést követő percekben, egy biztos: hamar rá lehet unni mindkettőre, ha néha nem dobjuk fel valami plusz összetevővel. De mi van akkor, ha már a zabkása is rém unalmas, a felvágottakról, tojásról, müzliről és joghurtról nem beszélve? Van élet ezeken is túl.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy feldobta volna valami plusszal a reggeli teljes kiőrlésű kenyerét, de semmi kreatív nem jutott eszébe, és hazafelé a boltban kódorogva sem változott semmit a helyzet. A reggeliző apátia elkerülése érdekében ilyenkor jön jól a csodafegyver, amit zöldségkrémnek hívnak.

Egészséges, zöld ráadásul millió variációs

Minden egyes nap kitalálni valami új dolgot vagy épp fejleszteni a monotonitás készséget igen macerás dolog. Utóbbi miatt egy idő után a komplett reggelit mellőzni fogja az ember, előbbi miatt szintén.

A zöldségkrém azonban fel tudja dobni a napokat jó ideig, ugyanis millió változat készíthető a boltban vásárolható alapanyagokból. Ráadásként nem csak az ízlelőbimbókat, hanem a szemet is gyönyörködteti egy ízlésesen elkészített zöldségkrémes szendvics. A non plusz ultra pedig, hogy egészséges, alacsony zsírtartalmú és tökéletesen beleillik a reformkonyha rendszerébe is. Sőt, akár képes megteremteni az egészséges reggeli kultúráját is egy olyan étrendben, ahol inkább a zsírosabb, nehezebb, egészségtelenebb ételek dominálnak.

Miből, mennyit, hogyan?

Nem kérdés, hogy a zöldségkrém az ultra egészséges kategóriát képviseli a reggelik közt, hiszen legyen szó cukkiniről, hagymás gombakrémről, vagy bármilyen más ínycsiklandó egyvelegről, az bizony a belekerült alapanyagok összes jótékony hatásával bír, amit egytől egyig a szervezet rendelkezésére bocsát.

Ami a variációkat illeti, csak a kreativitás szabhat határt. Nyugodtan lehet bátorkodni az izgalmasabb ízvilágok keverésével is. Például a sütőtök egy kis indiai fűszerrel megbolondítva mennyi lakoma lehet reggelre, akárcsak a paprikakrém vagy a fetás articsókakrém.

Kezdésnek talán érdemes valami hagyományosabb, a reggeli gyenge gyomornak is jóleső krémmel kezdeni, például a zöldborsókrémmel, amit egy kis citrommal még izgalmasabbá lehet varázsolni.

Ami az elkészítést illeti, a borsót ugyan úgy meg kell főzni, és közben ízesítneni akár fokhagymával és babérlevéllel. A megfőtt szemeket botmixerrel össze kell keverni, s szintén meg lehet bolondítani a mixelés előtt citromlével, olíva olajjal vagy épp snidlinggel. Elegendő 30 deka borsó is egy kiadós reggelihez, így ár-értékarányban és elkészítési időben is magasan veri a hagyományos reggeliket.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)