Jump to content

Mikuláscsomag egészséges kiadásban

2019. 12. 04. 15:00

December hatodika nem kell, hogy a cukorsokkról és az instant diabéteszről szóljon. Léteznek ugyanis olyan ajándékok, amelyek megspórolják azt a 4000 kalóriát, amit a mikuláscsomag rejt, méghozzá úgy, hogy kicsinek-nagynak örömöt okoznak. Eláruljuk, mit mivel helyettesíts az édes élvezetekért.

Lassan megérkezik a Mikulás, és elárasztja csokival, édességgel és mindenféle finomsággal a gondosan kikészített kiscsizmákat. De mi van akkor, ha a Mikulás, idén figyelve az egészséges életmód követőire, számukra is tartogatna bűnbeesés nélkül ehető nyalánkságokat?

Mogyoró – maradhat?

A mikuláscsomag alapvető kelléke a mogyoró. Ez egyelőre meg is állja a helyét, hiszen attól eltekintve, hogy mértékkel kell fogyasztani zsírban gazdag, nem ártalmas az egészségre. Így mogyoróból mehet a csomagba.

Csoki mikulás helyett?

A mikulás vagy rénszarvas formájú édesség alapkellék a mikuláscsomagban, ugyanakkor egy-egy ilyen nasi legalább 550 kalóriát tartalmaz, és a napi ajánlott cukorbevitel másfélszeresét. Viszont érdemes egy kis időt rászánni és kiválogatni a 75 százalékos kakaóbab tartalom fölötti, étcsokoládéból készült mikulásokat, vagy táblás csokoládékat, sőt léteznek Steviával édesített csokik is, amelyek ugyanolyan finomak, cserébe nem tolnak plusz kilókat a szervezetre.

Ostya nélkül nincs csomag?

Nincs biza. A jó hír, hogy a kekszeket, csokival töltött ostyákat könnyen lehet helyettesíteni teljes kiőrlésű kekszekkel, így nem kell lemondani a roppanós-krémes élvezetről.

Szaloncukormenetesség

A szaloncukor finom, édes, és roppantmód cukros. Tény, hogy ez is olyan alapdarab, mint a mikulásfigura, viszont ehelyett nincs klasszikus értelembe vett helyettesítő. Ellenben számos fahéjjal, étcsokoládéval bevont gyümölcs létezik ezerféle változatban, így egészségesebb alternatívaként az ünnepi ízvilággal szintén harmonizáló almaszirom, fahéjas étcsokis mandula, étcsokis málna tökéletes. Ugyanakkor az asztalt gyümölcs is jó ötlet.

Szeletes csokibomba

A csokoládészeleteket a legegyszerűbb talán kiváltani, hiszen annyi féle ízesítésű és kiváló beltartalmú gyümölcsszelet létezik, hogy csak na. A fantáziára, és az ajándékozott ízlésétől függ, hogy a kalóriabomba édességet, milyen izgalmas ízű gyümölcsszelet váltja fel.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)