Jump to content

Reflux ellen étrenddel

2019. 12. 13. 15:05

Savas felböfögések, tiltott ételek utáni sóvárgás, infarktusra emlékeztető emésztőrendszeri tünetek – a refluxbetegség nem kíméli az embert. Ellenben bizonyos italok és ételek csak jobban fokozzák felbukkanását. Tudod, mit hagyj ki, ha savmentesen szeretnél létezni?

A refluxbetegség neve egyre ismertebbé válik az orvosi szakzsargonon kívül is, ami talán annak tudható be, hogy egyre többen jelenteznek a kórra jellemző panaszokkal a háziorvosnál. Ám mielőtt rátérnénk a savmentes étrendre, szögezzük le, hogy mi is az a reflux.

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor savas tartalma visszafolyik, rendszeresen visszakerül kisebb-nagyobb mértékben a nyelőcsőbe. A betegségre nem hajlamosak esetében is előfordul, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig esetben teljesen, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak, és nem okoz komolyabb problémát, de nem így a refluxnál, ahol ez rendszeresen jelentkezik szinte minden étkezés után.

Tiltólistás savcsinálók

Nem titok, hogy bizonyos ételek fokozzák a gyomor és a nyálkahártya irritációját és fokozzák a savas visszaböfögést. Tehát kerülendő:

- a kávé
- a szénsavas üdítők minden változata, még a víz is!
- az alkohol
- a mentol
- a fekete tea
- a zsíros vagy nagyon olajos ételek
- a paradicsom és a paradicsomalapú ételek
- a citrusfélék
- a csokoládé
- a fűszeres dolgok
- a hüvelyes zöldségek

Látszólag igen hosszú a mit ne együnk lista, ám cserébe nyugodt és kellemes emésztés vár a savas, égető, fájdalmas pillanatok helyett. Egyébként a fehérjében gazdag ételek és a gabonafélék is segítik az emésztést, és nem járnak fokozott savtermeléssel. Szintén bevált tipp, ha a refluxra hajlamos illető nem eszi túl magát az étkezések során, hanem inkább naponta többször, de kevesebbet fogyaszt. Ezzel az egyszerű trükkel is elkerülhető a gyomor túlterhelése, és ezáltal a fokozott gyomorsavtermelés beindulása.

A kezeletlen reflux átka

Sajnos még mindig kevesen veszik komolyan a refluxbetegséget, és tartják be az előírt diétát. Pedig a kezeletlen vagy későn kezelt kór komoly szövődményeket és gondokat okoz. Például a tartósan fennálló refluxbetegség súlyosan károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami annak gyulladásához vezet. A folyamat előrehaladtával a nyelőcső nyálkahártyája megváltozik, a normálisan jelenlévő többrétegű el nem szarusodó laphámot hengerhám váltja fel. Ez az elváltozás a Barrett-nyelőcső vagy Barrett oesophagitis egy daganatmegelőző állapot, melyből nyelőcső adenocarcinoma fejlődhet ki.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)