Jump to content

Áfonya te csodás!

2020. 03. 30. 12:31

Ha egy gyümölcs, akkor ez képes megváltoztatni az életedet. Kíváncsi vagy, miért?

Az áfonyára egészségügyi hatása jó ideig senkit nem érdekelt, na nem azért, mert ne lenne fontos, hanem egyszerűen csak viszonylag későn került a kutatások célkeresztjébe, azóta viszont nincs megállás.

A jellegzetes kinézetű bogyós gyümölcs alacsony C-vitamin tartalma ellenére a lehető legegészségesebb étel, amit életed során kóstolhatsz, antioxidáns és flavonoid tartalma miatt.

Mit tud, amit más nem?

A feketeáfonya bővelkedik antioxidánsban, aminek jelenléte a szakértők egybecsengő véleménye szerint a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, a rák, a makula degeneráció és a szürkehályog felbukkanásának elsődleges „ellenszere”. A vegyület fokozott bevitele viszont még fontosabb, főként a negyvenes évek végén ugyanis egy friss tanulmány arra mutatott rá, hogy képes megelőzni az öregkori betegségeket, például az Alzheimer-kórt a demenciát, sőt! Növeli az agyteljesítményt, gátolja az őszülést és hajhullást, összetételénél fogva képes lassítani az öregedési folyamatot.

Hatóerejének titka

Az áfonya a benne található antioxidánsoknak, flavonoid és egyéb vegyületeknek köszönhetően képes megreformálni és az egészséges ösvényen tartani a szervezetet.

Az antioxidánsok egyébként elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz, mivel semlegesítik a sejt és DNS károsító szabad gyököket, melyek felelőssé tehetők a sejtmembrán, a DNS és a szövetek károsodásáért, tehát az ebből fakadó kóros elváltozásokért.

Az áfonyában található flavonoidokat kulcsfontosságú szerepet töltenek be, mert segítik az erek tágítását, azaz csökkenti a vérnyomást, és gátolja a vérrögképződést.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)