Jump to content

Húsvéti finomság: batyu sonkával töltve

2020. 03. 31. 10:05

Igazán jól mutat bármely húsvéti menü desszertjeként, vagy előételeként a sonkás batyu. Elkészítése nem nehéz, és garantált vele a siker.

A húsvét gyakorlatilag a sonkáról és a tojásról szól, na meg, még több sonkáról. Viszont, ha már ráunt volna a reggeli tormás, főtt tojásos, sonkás összeállításra, vagy csak egy kis finom délutáni nassolnivalóra vágyik, próbálja ki a sonkás batyut, mert amellett, hogy nagyon finom, igazán laktató is.

Hozzávalók 10 személyre:

  • 35 dkg finomliszt, 18 dkg vaj vagy margarin, 1 dkg sütőpor, 2 tojássárgája, kevés tejföl, 1 mokkáskanál só, 30 dkg főtt sonka, 2 tojás, 5 dk vaj, 2 ek. tejföl, törött fekete bors, 1 tojás a tészta megkenéséhez

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, és elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezután cipővá gyúrjuk, a tejetejét liszttel meghintjük, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihentetni, legalább 1 órán át.

Közben készítsük el a tölteléket. A sonkát daráljuk le, a vajat verjük habosra, majd keverjük a tojássárgákkal, a tejföllel és a tört borssal. Ezután adjuk hozzá a darált sonkát, végül pedig óvatosan keverjük bele a tojások fehérjéből felvert kemény habot.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk, majd kb. 10x10-es négyzeteket vágjunk ki belőle, s ezeket töltsük meg a kész sonkás töltelékkel. Ha ez megvan, a csücskénél fogjuk meg, hajtsuk össze, kenjük meg tojással, és tegyük az előmelegített sütőbe. Ha már szép pirosas, ki is vehetjük.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)