Jump to content

Medvehagyma vagy gyöngyvirág- mi a különbség?

2020. 04. 22. 17:05

Míg az egyik isteni ízt ad bármely ételnek, melyhez hozzáadják, addig a másik gyakorlatilag halált is okozhat. A különbség a részletekben rejlik. Íme néhány, melyről biztosan megismered melyik, melyik.

A piarcon vásárolt medvehagymát, de még a boltit is érdemes szemügyre venni, mielőtt az ember nekiállna felhasználni. A medvehagyma és a gyöngyvirág leveleit ugyanis össze lehet keverni, és előfordulhat, hogy véletlenül egy-egy belekeveredik a megvásárolt hagyma közé.

A gyöngyvirág leveléről tudni kell, hogy 2-3 levél is elegendő ahhoz, hogy problémákat idézzen elő a szívműködésben. Fogyasztása után pár órával lassú pulzus, súlyos szívműködési zavar, hasi fájdalmak, és hasmenés lép fel. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha gyanakodunk mérgezésre, ugyanis a legrosszabb esetben halált is okozhat a gyöngyvirág levele.

A legegyszerűbben úgy lehet felismerni a gyöngyvirágot a medvehagyma között, hogy ha levelit fonákjával felfelé egymás mellé rakjuk őket. Azonnal szembetűnik a különbség, ugyanis a gyöngyvirág leve bőrszerű és fényes, míg a medvehagymáé egyáltalán nem.

Érdemes még jobban szemügyre venni a levelek méretét, ugyanis a medvehagyma levele keskenyebb, kb. 3-4 cm széles, a gyöngyvirágé masszívabb és szélesebb (kb. 6-8 cm).

A másik biztos módja, ha megdörzsöljük a levelet. Míg a medvehagymának jellegzetes illata van, addig a gyöngyvirág levele szagtalan!

A legbiztosabb mégis a virágot megvizsgálni. A gyöngyvirágnak azért eléggé könnyen felismerhető, harang alakú virágai vannak, míg a medvehagymának csillag alakú, az ég felé meredező virágai.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)