Jump to content

Minden, amit az édesítőszerről tudni kell

2020. 05. 19. 19:05

Sokan inkább az édesítőszerekre esküszünk a cukor helyett, pedig nem minden esetben járunk jobban.

Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz), energiatartalmuk pedig grammonként nullától 4 kilokalóriáig terjedhet.

Édesítőszer választás során mindenképpen érdemes segítségül hívni a termék címkéjét, mert előfordulhat, hogy ugyanaz a gyártó különböző formájú és összetételű édesítői eltérő energiatartalommal rendelkeznek (vagy ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a kristálycukor), illetve az adagolási javaslatot is célszerű elolvasni.

A Magyarországon forgalomban lévő energiamentes édesítőszerek között megtalálható a sztevia, egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek a leveleiből vonják ki az édesítőszerként használt szteviolglikozidokat (E 960). Kizárólag növényi eredetű, természetes, alacsony energiatartalmú (2,7 kcal/g) édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. Feltételezhető, hogy a sztevia kivonata fokozza sejtek regenerációját, befolyásolja a véralvadást, erősíti a vérereket, védőhatása van a daganatokkal szemben, fokozza az inzulin-érzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

A szteviolglikozidok (E 960) használatát az Európai Unió 2011. december 2-án engedélyezte, amelyet a valamennyi tagállamára nézve közvetlenül alkalmazandó 1131/2011/EU bizottsági rendelet tartalmaz.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)