Jump to content

A túl sok junk food megnyirbálja az immunrendszert

2020. 05. 22. 15:05

A témában készült legfrissebb kutatás teljesen új oldaláról közelíti meg a gyorséttermi kajákon alapuló étrendet. A liverpooli John Moores Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy minél többet eszik valaki gyorsétteremben, annál kevesebb ellenanyagot termel a szervezete, azaz egy idő után teljesen kiszolgáltatottá válik minden betegséggel szemben. Vajon visszafordítható a junk food okozta károsodás?

Az ellenanyagok csökkent termelése és a gyorséttermi ételek fogyasztása közti összefüggés, a szépen lassan kialakuló elhízásban keresendő. A megjelenő túlsúly hatására ugyanis a szervezete kevesebb antitestet kezd el termelni, aminek egyik hosszú távú következménye, hogy a szervezet fogékonyabb lesz a bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben, ráadásul mindenre sokkal érzékenyebben reagál majd.

Zsírok, burgerek, sült krumpli, chipsek és az pánikoló immunrendszer

Nem csak a rendszertelen étkezés, hanem annak ellentétje, a rendszeres ám egészségtelen tápanyagok bevitele is a szervezet ellen dolgozik. Ugyanis a gyorséttermi ételek minimális mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, és minden egyéb tápanyagot, ami a hormontermeléshez, a hírvivő anyagok optimális üzemeléséhez, egyszóval a szervezet problémamentes működéséhez kell. Helyettük a zsírok, cukrok, és gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülnek előtérbe, amelyek nem válnak testünk javára, sőt.

Noha ideig-óráig elvagyunk, és nem érzünk éhséget, sem enerváltságot, mégsem szolgálnak valós és szükséges mennyiségű energiával. Hirtelen megdobják a vércukorszintet, amitől energikusabbnak, fittebbnek, és kevésbé éhesnek érezzük magunkat, ám a megfelelő tápanyagok híján ez az állapot csak néhány óráig tart, majd a vércukorszint hirtelen leesik, és jön az újabb éhség sokk.

A gyakrabban ránk törő éhségérzet, és a hirtelen pótolt „látszat” energia, amit a gyorséttermi kaják adnak állandó egyensúlyhiányt okoznak a szervezetben, és a rendszeres gyorséttermezés a kilók számában is meglátszik. A növekvő zsírpárnák pedig az egészségre is káros hatással vannak, főként az immunrendszer ellenanyagtermelésére.

Visszafordítható?

A rendszeres gyorséttermezés okozta ellenanyagtermelődés lelassulása szerencsére orvosolható. 

A Liverpool John Moores Egyetem kutatói két potenciális étrend-kiegészítőt teszteltek annak megállapítására, hogy képesek-e visszafordítani a gyorséttermi ételek okozta immunváltozásokat. A kísérletben, amely a The Experimental Physiology című folyóirat publikált, 32 egeret tápláltak a gyorséttermi ételekhez hasonló táplálékokkal, hogy elhízottá váljanak. Az elhízott egereknél az immunrendszer antitest termelése lelassult. Miután a kutatók csökkentették a zsírosodásért felelős tápanyagok mennyiségét, és növelték az omega-3 zsírsavtartalmúakat, azt tapasztalták, hogy az immunrendszer két hét alatt az eredeti ellenanyag termelést produkálta.

Dr. Fatima Perez de Heredia, a tanulmány szerzője elmondta: "Ez az első vizsgálat, ami az elhízás által okozott immunváltoztatások visszafordítására és az oxidatív stressz mérséklésére irányul.” Kutatásukból kiderült, továbbá az is, hogy heti két adat omega-3 zsírtartalmú hal (pl.: lazac) képes visszafordítani a gyorskaja okozta károsodást.

A tanulmány szerzője, mindezek mellett a mediterrán étrendet is méltatta, amely szintén képes regenerálni a szervezetet, az ellene elkövetett étrendtámadásokkal szemben. Tehát sok hal, magvak, saláta és zöldség, az immunrendszer pedig visszaáll eredeti állapotára.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)