Jump to content

4 frissítő, kalóriaszegény, hűsítő ital

2020. 05. 28. 17:05

Unod már a limonádét, és a víztől is herótod van? A nyár leizgalmasabb ízei csak arra várnak, hogy felfedezd. Mi pedig segítünk merre indulj, ha új frissítő aromák, és a kerti partik ékévé váló üdítők után kutakodsz.

A citromos limonádé örök klasszikus, és épp ezért nagyon hamar meglehet unni a kánikulában. Noha az ásványvizek és egyéb üdítők széles választéka áll rendelkezésünkre, a legnagyobb melegben mégis a cukormentes, természetes frissítőket szomjazzuk. Ízlelőbimbóid legnagyobb örömére, összegyűjtöttük a négy legizgalmasabb nyári hűsítőt, hogy neked már csak az elkészítés maradjon!

Levendulás limonádé

A levendulaszezon amúgy is a nyakunkon, így nem nagy kihívás beszerezni a legfontosabb hozzávalót, ami nagyon különleges ízt ad az italnak. A levendula lágy, nem tolakodó mégis karakteresen kivehető íze minden üdítőt megbolondít, így szinte remekül kombinálható bármivel.

A frissítő levendulás limonádéhoz szükséged lesz:

- 1 evőkanál szárított levendulára vagy levendula szirupra
- 2 citrom levélre
- 30 dkg cukorra
- 1 liter vízre

Az elkészítéséhez a levendulavirágot le kell forrázni, hogy az illat és aromaanyag kiázzon belőle, majd tíz perce hagyni kell állni, azután leszűrni. A hozzávalókat a hideg vízhez kell adni, majd végezetül a levendulát és alaposan össze kell keverni. Hűtsük le, és már fogyasztható is!

Epres, hibiszkusz teás limonádé

Izgalmasan hangzik, nem de? Az eper édeskés aromája kellemes ízélményt okoz, míg a hibiszkusz savanykás íze miatt remek szomjoltó.

A hibiszkuszt szárított vagy friss levelekből teaként készítsük el, majd ízesítsük mézzel, vagy cukorral, citrommal, és természetesen sok-sok eperrel. Az epret szeletekben is hozzáadhatjuk, ám a maximális ízélményhez egy-egy evőkanál eperszirupot is bevethetünk a gyümölcsök mellé.

Limonádé rózsavízzel

Különleges ízvilág, gyakorlatilag olyan, mintha az ember megízlelné a mennyországot. Egyszer mindenképp ki kell próbálni, mert alig hasonlítható bármihez a virágvízzel dúsított ital. Az elkészítése hasonlóan egyszerű, mint a levendulás változaté, csak a levendula helyett néhány csepp virágvizet tegyünk az italba. Rózsa, narancsvirág? Mindkét íz izgalmas pluszt ad a más bekevert limonádéhoz.

Limonádé bazsalikommal és lime-mal

Izgalmas, és frissítő trió. A lime egzotikus, savanykás ízvilága a legnagyobb forróságban is jólesik, ami a bazsalikom testes aromája még jobban kiemel. Amire szükséges lesz:

- 4 darab lime
- 30 dkg cukor
- 1 csokor bazsalikom

Mossuk meg és reszeljük le a limeok héját, majd facsarjuk ki a levüket. A héjat és a levet tegyük 3,5 dl vízbe, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztessük. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a bazsalikomot és hagyjuk benne ázni 1 órán át, majd szűrjük le. Ezzel kész is szirup, amit 1:3 vagy 1:4 arányban vízzel keverve fogyaszthatunk. A kész szirup sokáig eláll, így bármikor elő vehetjük, ha finom, hideg frissítőre vágyunk.

(Forrás: biokalauz.co.hu;gasztrokalandok.co.hu | Kép: pixabay.com)