Jump to content

Amikor az egészséges életmód betegít meg

2020. 06. 08. 15:05

A csapból is az folyik, hogy miként legyünk egészségesek, és hogyan váltsunk életmódot, arról viszont már nem szól a fáma, hogy könnyen át lehet esni a ló túloldalára. Az egészség életmód ugyanis hamar mániává válhat, aminek „tüneteit” nem sokan veszik észre. Vajon te még nem váltál megszállottá?

A kóros soványsággal járó anorexia nervosa, vagy az állandó hánytatással jelentkező bulimia mellett, az egészséges életmód hirtelen jött népszerűségét követően felbukkant még egy markáns csoport, ami evészavarral küzd. Ők az ortorexia nervosától szenvednek.

Új évtized, új evészavar

A nehezen diagnosztizálható, és determinálható ortorexia nervosa lényegében azokat takarja, akik már mániákussá, megszállottá váltak az egészséges életmódtól, étkezéstől, és a szigorú diétájuktól.

Ennek a fajta evészavarnak a hátterében leginkább az áll, hogy az egészségesnek kikiáltott életmóddal akarja az illető legyőzni a betegségeket, a túlsúlyt, vagy egyszerűen kontrol alatt tartani egész teste működését. A baj pedig akkor válik nyilvánvalóvá, ha a kitűzött cél elérését követően sem lazít a gyeplőn, sőt.

Az orthorexia nervosa tünetei többek között, a rögeszmés összepontosítás az étel kiválasztására, megvásárlására, előkészítésére, elfogyasztására, étkezés megtervezésére. Az illető az ételt elsősorban az egészség forrásának tekinti, nem pedig az élvezetének. Általában olyan diétát követ, amely az alapvető tápanyagokat ignorálja az étkezésből (például állati fehérjét, zsiradék egyáltalán nem szerepelnek az étlapon, sőt hüvelyeseket, vagy bizonyos zöldségek sem). Ebből fakadón szorongás vagy undor jelentkezése a „tiltott ételek” közelében és mások elítélése étrendbeli szokásaik miatt. Végezetül pedig tartós meggyőződés, hogy a személy étrendje egészséges, annak ellenére is, hogy már testi tünetei vannak, amik jelzik, hogy nem, pl. alultápláltság.

A betegségnek még el nem ismert orthorexia nervosa ugyan olyan személyiségtorzító, mint a munkamánia, a szenvedélybetegség, a vásárlási mánia, és hosszasan lehetne még sorolni a civilizációs szenvedélybetegségeket.

Az orthorexia nervosa kezelése ugyan olyan fontos, és szükséges, mint más evészavaroké, mert hosszú távon nagyon káros következményei lehetnek. Az egészséges életmód jó, és megfelelő, de csak bizonyos határok között. Túlzásba vitele, pontosan ellenkező hatást ér el, mint amit várnánk tőle.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)