Jump to content

Reggelizz, akár a király, karcsúsodj, mint a fogyó Hold

2020. 06. 18. 17:05

A témában készült legátfogóbb kutatás szerint a fogyás kulcsa a kiadós reggeliben a királyi ebédben és szegényes vacsorában rejlik. Tehát, egész nap mehet a habzsi dőzsi, viszont este nagyon oda kell figyelni, mit és mikor eszünk.

A kiadós evés általában nem tartozik a fogyást segítő eszközök közé, ám az eddig készült legátfogóbb kutatás szerint mégis csak működőképes gyakorlat.

Reggeli császár módjára

Az evészettel párosult fogyási stratégia a kiadós reggelire helyezi a hangsúlyt, ami képes beindítani és felturbózni a metabolizmust, ráadásul rengeteg energiával tölti fel a szervezetet, így később ebédelünk, és kevéssé kiadósat. Mindez rácáfol az eddig ’együnk keveset, de többször’ ajánlásra. Sőt mi több, a fogyás még sikeresebbnek bizonyult, ha az étekések között nem volt snack vagy bármi nemű eszegetés.

Az 50 ezer ember bevonásával készült kutatás szerint a kiadós reggeli, a három fő étkezés betartása (a köztük lévő időszak evés nélküli kibírása), sokkal hatékonyabbnak bizonyul a hosszú távú hízás elkerülésében, mint a korábbi bevett stratégia.

A kaliforniai Loma Linda University School of Public Health szakembere Dr. Kahleova szerint a lényeg a durván laktató reggeliben és az ebből fakadó étkezés kitolódáson alapszik. „Reggelizni, majd 5-6 órával később ebédelni, majd 18-19 órán át nem enni estétől reggelig, nagyon is hasznos és kibírható”- mondta a Daily Mailnek.

A metódus a fogyás mögött

Az újfajta módszer lényege, hogy napi kétszer nagy mennyiségű kalóriához juttassuk a szervezetünket, amely ezáltal könnyebbem és gyorsabban ég el, ellenben a napi ötszöri étkezést ajánló étrenddel, ahol több kalória raktározódik el zsírként.

A felvetést a Big Breakfast Diet megalkotója Daniela Jakubowicz Endokrinológus is igazolja, aki szerint az élelmiszer feldolgozására, és a kalóriaelégetésre is befolyással van, hogy mely napszakban eszünk. Sokkal több kalóriát égetünk el reggel, mint ebédidőben. Így ezért nagyon hangsúlyos a reggeli.

Az, aki inkább vacsorára eszik kiadósra, és ignorálja a reggelit, az bizony nagyobb súlygyarapodással nézhet szembe, mert az „éhségszabályzó-hormon” ez időszakban a legkevésbé aktív.

Tehát az újfajta módszertan szerint reggelre nagy mennyiségű, kalória és tápanyagdús ételeket fogyasszunk, míg ebédre hasonlót (ha egyáltalán szükség van rá), de vacsorára alig együnk valamit, sőt, ha kibírjuk (mert annyira eltolódik a kiadós reggeli miatt az étkezés), akkor ignoráljuk a vacsorát is. A főétkezések között, pedig semmiképp ne fogyasszunk semmit.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)