Jump to content

A nyári vitaminpótlás buktatói

2020. 06. 24. 15:45

Számtalan tévhit kering a köztudatban a vitaminokkal kapcsolatban, és ha ezeket készpénznek vesszük, azzal nem teszünk jót a szervezetünknek. Lássuk, mi az igazság a nyári vitaminpótlásról!

„Sajnos még mindig nagyon sokan gondolják azt, hogy vitaminpótlásra a szervezetnek kizárólag télen van szüksége, hiszen egyedül az immunrendszer támogatásában, a megfázásos betegségek megelőzésében van szerepük. Ez olyan, mintha azt gondolnánk, hogy nyáron nem kell foglalkoznunk az anyagcserénkkel, a bőrünk szépségével vagy éppen a sejtjeink regenerálódásával. Ugyanis a vitaminok többsége nem közvetlenül az immunrendszert támogatja, hanem a szervezet egészséges működésének nélkülözhetetlen részei” – árulta el a Scitec Nutrition szakértője, Szász Máté biológus.

A legtöbb vitamin, mint a B-vitaminok, a C-vitamin, vagy a biotin (azaz a H-vitamin) valamilyen anyagcserében közreműködő enzim alkotóeleme, úgynevezett kofaktora. Ennek megfelelően a vitaminigényünkre az anyagcserénk nagyobb hatással van, mint az időjárás. A jó idő tehát nem indokolja, hogy megfosszuk a szervezetünket a megfelelő vitaminpótlástól. De mégis milyen vitaminokra van szükségünk ilyenkor, és miért?

A legismertebb vitamin kétség kívül a C-vitamin, melyről a legtöbben azt hiszik, hogy pusztán a betegségek megelőzésében és a megfázás kezelésében van szerepe. Azt viszont kevesen tudják, hogy a C-vitamin anyagcsere folyamatokban résztvevő enzimek alkotóeleme, vagyis hiányában ezek a folyamatok nem valósulnak meg. Ilyen például a kollagén termelés, aminek bőrünk feszességét köszönhetjük, de C-vitamin tartalmú készítmények a napégés kezelésében is segítenek.

A másik sokat emlegetett vitamin a D-vitamin – télen azért, mert az emberek többsége tudja, hogy ilyenkor nem jut elég napfényhez a szervezet, így pótolnia kell, nyáron pedig azért, mert az emberek úgy gondolják, a sok napsütés miatt elég termelődik magától is. „Egy városban lakó, átlagos munkaidőben dolgozó ember valószínűleg nagyon kevés időt tölt a napon. Egy ausztrál kutatás szerint még a napsütéses tengerparti városok dolgozói is sok esetben szorulnak D-vitamin pótlásra. Pedig ez a vitamin több mint 200 emberi gén működésére van hatással” – magyarázza a szakértő.

Nyáron sokkal aktívabbak vagyunk, többet mozgunk, sportolunk, mint télen, az izomrostok gyorsabban használják fel az energiát, ennek hatására intenzívebb regenerációra van szükség. Ehhez elengedhetetlenek az enzimek, melyek azonban nem léteznek vitaminok nélkül. A megfelelő vitaminmennyiséget azonban nehéz bevinni a szervezetbe, ilyenkor segítenek a jól megválasztott étrend-kiegészítők. Aktív életmód, sportolás mellett nem szabad megfeledkezni a fehérjebevitelről sem. „Ha valaki rendszeresen mozog, szervezetének megnövekszik a fehérjeszükséglete, izmai csak úgy tudnak megfelelően épülni, regenerálódni, ha több fehérjét visz be.

Mivel a mindennapi táplálkozással roppant nehéz fedezni a szervezet megnövekedett fehérjeigényét, ezért jó minőségű fehérjeporokkal, proteinturmixokkal érdemes kiegészíteni a szükséges mennyiséget” – javasolja Szász Máté, aki számos olimpikon felkészítésében is részt vesz.

Amellett, hogy a mozgás hatására intenzívebb az izomrostok működése, ilyenkor megemelkedik a verejtékezés mértéke is. A nyári melegben óránként több liter verejtéket is kiizzadhatunk, ezzel jelentős mennyiségű nátrium-, kálium-, magnézium, cink,- és egyéb nyomelemet veszíthetünk.

„Az ásványi anyagok pótlása nem olyan egyszerű pusztán táplálkozással. Például egy banán mindössze 30 mg, 10 dkg paradicsom pedig csak 11 mg magnéziumot tartalmaz, melyek a napi ajánlott mennyiség töredékét jelentik” – magyarázza a biológus. A szakértő szerint a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett is érdemes olyan táplálék-kiegészítőket választani, amelyek tartalmaznak minden fontos vitamint és ásványi anyagot, amelyekre a nyári megemelkedett igény esetén szüksége van a szervezetnek.

(Forrás: biokalauz.co.hu;szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)