Jump to content

Az avokádómag héja, mint Szent Grál?

2020. 06. 25. 12:00

Legalábbis az egészséges életmód a szívbetegeségek és a rákmegelőzés szempontjából. Egy nagy horderejű kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy minden, amit eddig feltételeztünk, és tudni véltünk az avokádóról az hamis. Az évezredek óta fán csüngő növény, ugyanis sokkal több, mint aminek hittük.

Az avokádó nagyon tápláló, sok fehérjét és olajat tartalmaz, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek kedélyállapot javítóként is ismeretesek. Természetes nyugtatónak sem utolsó, és B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.

Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Mindezt már jó ideje tudjuk magáról az avokádó húsáról, de ereje, hatóanyagainak nagy része valójában a magot körül ölelő héjban található.

A megváltó maghéj

A Texasi Rio Grande Valley Egyetem átfogó kutatása egyszer és mindenkorra pontot tett az avokádófogyasztás kérdéskörének végére, már csak azért is, mert egy fontos tényre jöttek rá: az avokádómag héja nem a kukába való. Már csak azért sem, mert mint az egyetem kutatásából kiderült, olyan –gyógyszerekben is fellelhető- alapanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozhatják a rosszindulatú daganatok növekedését és a zsír lerakódását az érfalakon.

„Az avokádómag héja, amit a legtöbben csak kihajítanak a kukába, valójában egy drágakő. Elvégre olyan gyógyászati vegyületek találhatók benne, amelyeket a rák ellen, szív- és egyéb betegségek gyógyítására használhatunk”mondta a kutatás vezetője Dr. Debasish Bandyopadhyay. „A kutatásunk arra is rávilágított, hogy mennyi értékes forrás található egyetlen héjban.”

Közel 5 millió tonna avokádót termelnek világszerte, amelyeknek még mindig csak a húsát fogyasszuk, míg a maghéj a szemetesben landol. Pedig több mint 116 összetevőt találtak a maghéjban a texasi szakemberek. Ezek közül a legtöbb a daganatos sejtek terjedésének és elburjánzásának megakadályozásában játszik szerepet.

De nem csak a rákmegelőzésre használható szerek találhatók meg benne. Az avokádómag héja tartalmaz továbbá dodekánsavat is, ami növeli a lipoprotein szintjét, azaz a HDL koleszterinszintet. Így a koleszterinszint csökken, ahogy az erekre gyakorolt hatás is. Ezenkívül behenil-alkohol,  más néven docosanol is fellelhető a héjban, amely fontos szerepet játszik a vírusellenes gyógyszerek készítésében.

Tehát ha legközelebb kihajítanád a kukába, inkább aprítsd fel, sajtold ki és fogyaszd el az avokádómag héját.

(Forrás: biokalauz.co.hu;szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)