Jump to content

Miért hasznos az eper?

2020. 07. 22. 20:00

A nyár legnépszerűbb gyümölcse nem csak finom és laktató, de az egészségeddel is csodát művel: lassítja az öregedést, megelőzi a rákot, tele van antioxidánssal, ráadásul növeli a szexuális vágyat és jó kedvre derít!

A gyümölcsökkel kapcsolatos unásig ismételgetett frázis, hogy egészséges és jót tesz a szervezetnek, ami teljes mértékben igaz, de a közhelyek helyett lássuk mi zajlik végbe, ha a nyár legkedveltebb gyümölcséből, az eperből csemegézünk napi rendszerességgel.

Minden, amit még nem tudtál az eperről

Az eper, magyarosan szamóca több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és rengeteg fitonutrien található benne. A fitonutriensek fontos szerepük van a rákmegelőzésben és az izmok regenerációjában. Gyakorlatilag a világ legegészségesebb gyümölcsének számítanak. De miért?A The Hippocratic Post-ban Nigel Denby dietetikus avatta be a gyümölcsimádókat a miértek rejtelmeibe…

Rákmegelőző hatással bír

Az eper gazdag forrása az antioxidánsoknak, az ellágsavnak és az antocián. Mindhármat komoly rákmegelőzőként tartják számon.

Az antioxidánsok semlegesítik a sejtromboló, oxidatív stressz és a káros szabad gyökök hatását, amelyek az öregedésért és a betegségekért felelősek.

Az ellágsav szintén antioxidáns hatású, ennek révén meggátolja a szabad gyökök romboló hatását. Az állatkísérletek eredményei szerint az ellágsav kölcsönhatásba lép mind a szintetikusan előállított, mind a természetesen előforduló rákkeltő anyagokkal is, azok hatását közömbösíti, és ezáltal megakadályozza, hogy az egészséges sejtek rákosan elfajuljanak, azaz megfékezi a szervezetben azokat az enzimeket, melyek a rákos sejtek elszaporodásában aktívan részt vesznek. Az ellágsavnak az a képessége, hogy a rákkeltő anyagokkal kölcsönhatásba tud lépni, nagyon sokat ígér.

Az antocián a fent említettekhez hasonlóan szintén egy erős antioxidáns, ami a káros UV sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Az antioxidáns tulajdonságot elfogyasztás után is megtartja, többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök. Ráadásként az eper képes semlegesíteni pontosabban csökkenteni a dohányzás okozta rákkeltő hatást. 

Csökkenti a látásromlást

Az eper kiváló forrása a C-vitaminnak, ami pedig a makula degeneráció, azaz az évek múlásával gyakoribbá váló látásromlás természetes ellenszere.

Öregedésgátló

Egészen pontosan az agy elöregedésének szab gátat, és a motoros funkciókat is karban tartja. Napi három adag eperrel már sokat tehetünk az agyunkért és a látásunkért is.

Gyulladás gátló

Az eper hasonló hatással bír, mint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek fenol tartalmánál fogva. Természetesen segít meggátolni a szervezetben jelen lévő gyulladások eldurvulását.

Terhesség alatt kifejezetten ajánlott!

Folsavtartalma miatt segít megelőzni számos születési rendellenességet. Nyolc szem eper tartalmazza egy felnőtt nő folsavszükségletének ötödét, amivel már nagyban hozzájárulhat kisbabája egészségéhez, és a zökkenésmentes születéshez.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)