Jump to content

Öt izgalmas érdekesség a zöldségekről

2020. 07. 27. 16:15

A mindennapi étrend részét képező zöldekről általános tudáskészlettel rendelkezünk, ám számos érdekesség, hasznos információ kimarad. Például a népi hagyomány szerint a gyümölcsök és a zöldségek étkezés utáni fogyasztása helyettesítheti a fogmosást. Vajon tényleg kiválthatja?

Az egészséges életmód és étkezés alappillére a megfelelő zöldség-és gyümölcsfogyasztás, hiszen ezek tartalmazzák a szervezet ideális működéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok egy részét. Ennek ellenére a KSH adatai szerint az 1989-es adatokhoz képest 17 kilóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk egy évben.

A zöldekkel kapcsolatos érdekességek szerint a 18 év alattiak körében sokkal népszerűbbek a gyümölcsök, mint a zöldségek. Pedig mindkettőből azonos mennyiséget kellene fogyasztani, de a fiatalok csupán tizenöt százaléka eszik mindennap valamilyen zöldséget, a gyümölcsfogyasztás ennek viszont több mint kétszerese.

A népi hagyomány azt mondja a fogmosás elhanyagolható gyümölcs vagy zöldségfogyasztás után, mert az kiváltja. Ez nem igaz, mert a bennük található gyümölcscukor- és savtartalom kifejezetten károsítja a fogakat.

A daganatokkal kapcsolatos eddigi kutatások során a brokkoliban és a zöldhüvelyű zöldbabban fedezték fel a legerősebb rákellenes hatást. Az elsők közt szerepel még a paradicsom és a káposzta is.

+1 érdekesség:

Napi egy alma elfogyasztásával nagyban meghosszabbítható lenne az élet.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)