Általánosságban elmondható, hogy azok az ételek is felelősek a jó hangulatért, melyek sok antioxidánst tartalmaznak. Utóbbi vegyület a szabadgyökök káros hatásainak megelőzésében és az öregedés lassításában is szerepet játszik, plusz az egész szervezetre egészségjavító hatást gyakorol.
Az egyik legjobb antioxidáns hatású vitamin az E-vitamin, ami egyébként sejtszintű építőanyag, és a sejtfalak és az izmok megóvásában is nagy szerepet játszik. Az E-vitamin védi a szívet az olyan káros elváltozásoktól mint például az érelmeszesedés,trombózis, a szívroham. Az agy számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabadgyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulását, illetve a bőrszárazság, a bőr kirepedezésének megelőzésében nagy szerepe van.
Főként olajos magvakban és az olíva olajban fordul elő nagymennyiségben. De a napraforgó, mandula, mogyoró, olíva, dió, fekete dió, tökmag és a gabonapelyhek, hüvelyesek, csicsóka, spenót, alma, banán, szeder, áfonya, máj, tojás is elsődleges forrásai.
Ha maximalizálni akarod az E-vitamin antioxidáns tulajdonságát, akkor ne főzd meg, mert az csökkenti az ételek tápanyagtartalmát.