Jump to content

Sütőtök az egészség védőszentje

2020. 09. 03. 20:00

A sütőtök az évszak egyik legfinomabb és legegészségesebb finomsága. Magas vitamintartalma és antioxidáns hatása mellett csökkenti a rák kialakulásának esélyét is.

A sütőtök magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, található benne C-, és E-vitamin, valamint kálium, foszfor, vas és réz. Mindezek mellett jelentős a karotinoid, és rost tartalma is.

Magas C-, és E-vitamin tartalma miatt rákellenes csemegének is szokták nevezni, mivel minkét vitamin antioxidáns hatású, mely megköti a káros szabad gyököket, természetesen fokozva a szervezet megújuló képességét.

A magas nyomelem tartalomnak köszönhetően az immunrendszerre is pozitív hatással van, illetve vértisztító, méregtelenítő hatású. Fokozza az emésztést, és székrekedés elleni s kiváló természetes gyógyszer a benne lévő rostok miatt.

A sütőtök az összes gyümölcsnél és zöldségnél több karotinoidot tartalmaz, ami csökkenti a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Rendszeres fogyasztásával nagyban hozzájárulhatsz a szem egészségének növeléséhez, és elkerülheted az olyan látást érintő betegségeket, mint például: szürkehályog, látásélesség vesztés, stb.

Plusz egy jó tulajdonság: a sütőtök kedélyjavító hatású!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)