A gyömbér évszázadok óta az ember szolgálatában áll, mint természetes medicina. Összetételének köszönhetően elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Aki pedig nem bírja se a hajó se a levegőben való utazást, az 3-4 órával az indulás előtt dobjon be egy kis gyömbért, ugyanis pillanatok meggátolja az émelygés, hányinger kialakulását.
Az emésztőrendszerre gyakorolt gyógyhatása mellett megszünteti az izom- és hátfájásokat, védi az idegsejteket, és a reumás fájdalmakat is enyhíti. Javítja és serkenti az immunrendszer működését is, így a téli időszakban kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Kell ennél több indok, hogy sörözhess egy jót?
A házi készítésű gyömbérsörhöz szükséged lesz:
- 120 g gyömbér (friss, hámozott)
- ¼ teáskanál élesztő (instant)
- 200 g kristálycukor
- 1 csipet só, lehetőleg tengeri
- 15 ml citromlé
- 1.75 l víz
Elkészítése
Először hámozd meg a gyömbért, majd reszeld le. A lereszelt gyömbér levét egy szűrőn keresztül préseld ki, majd hagyd 10 percig ülepedni. Ha leült az üledék, fejtsd át egy másik tálba, vagy pohárba.
A steril PET palackba mérd bele a cukrot, instant élesztőt, sót, citrom levet, az ülepített gyömbér levét, ami 45 ml = 45 gramm.
Végül töltsd fel a vízzel, és jól zárd le a palackot. Alaposan rázd össze, hogy a hozzávalók összekeveredjenek. 24-36 órán át érleld szobahőmérsékleten.
Végezetül nincs más dolgod hátra, mint élvezni a markáns, jellegzetes ízvilágú finomságot.