Jump to content

Stresszcsökkentés ehető változatban: ételek a nyugodtságért

2020. 10. 21. 09:00

Reggel, délben, este: a szervezetünk egész nap ki van téve a stressz- és kortizolszintet megemelő eseményeknek. Ezutóbbi jelenségek azonban életünk velejárói, így az elkerülés taktikája helyett a megküzdésre vagyunk kényszerítve, amihez most összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek segítenek szinten tartani a stresszt.

Pulykahús

A pulykahús tartalmaz egy „L-triptofán” nevű aminosavat amely a szerotonin termelését segíti elő, a szerotonin pedig a jókedvért felelős hormon, amit számos esetben a csokoládéból veszünk magunkhoz. Kutatások szerint az „L-triptofán” nyugtató hatással van a szervezetünkre. Egy kiadós „pulyka ebéd/vacsora” után, szervezetünk nem csak jóllakottá, de ellazulttá és nyugodttá is válik.

Lazac

Az lazac az „Omega-3” zsírsavakban gazdag ételek közé tartozik, egyrészt tökéletes gyógyszer lehet a szívbetegségben szenvedőknek, továbbá fogyasztása szabályozza a „stresszhormonok” működését, vagyis az adrenalin és kortizol kibocsájtást. Ezen felül a lazac rózsaszín színéért felelős „astaxantin” festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Ennek következménye,hogy a lazac rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re is. Mindemellett fogyasztása csökkenti a szívritmuszavar és a pitvarremegés kialakulását.

Csokoládé

A csokoládé cukortartalma megemeli az agy szerotonin szintjét, ezáltal jó közérzetet biztosít. A zsírtartalma endorfint szabadít fel, mely szintén növeli a szervezet „boldogsághormon” szintjét. A benne található magnézium pedig stresszcsökkentő hatással bír. Mivel a szervezet számára a csokoládé fogyasztás pozitív érzetet nyújt, így agyunk hozzá szokik ehhez a reakcióhoz. Ezért jellemző az,hogy stresszes helyzetben egyes emberek mentsvárként az édességekhez nyúlnak.

Banán

A banán gazdag ásványianyag tartalma miatt igazi stresszcsökkentő.Fogyasztása elűzi a fáradtságot, jókedvre derít, eltelít. Fizikai terhelés után izomlazító hatása van, és nem utolsósorban elősegíti az emésztést. Az érett banánnak magas a szőlő- és gyümölcscukor-tartalma, mely feltölti a szervezetet energiával, és elősegíti a koncentrációt. Megtalálható benne a stresszcsökkentő kálium és magnézium is, melyek jó hatással vannak az idegrendszerre, emellett fontos szerepük van a szervezet folyadékháztartásában is.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)