Jump to content

Hat fogkárosító étel, amit érdemes elkerülni

2020. 10. 29. 16:01

Kerüljük a cukrokat. Naponta kétszer mossunk fogat. A kávé elszínezi a fogakat. Mindannyian hallottuk már a jótanácsokat és az intelmeket, de a lista azért ennél sajnos jóval hosszabb. Mi az, amit tanácsos kerülni, ha a fogaink egészségéről van szó? Most elmondjuk!

Jég
Sokan azt hiszik, hogy a jég nem árt a fogaknak, mert végső soron vízből van, ám ez egyszerűen tévhit. A fogzománcnak biztosan nem tesz jót, ha jégkockát rágcsálunk, mert sérülékennyé teszi fogainkat – és ez még csak a jobbik eset.

Aszalt gyümölcsök
Bár az aszalt gyümölcsök az egészséges kategóriába sorolandók, előszeretettel fogyasztjuk őket, arra viszont nem gondolunk, hogy a fogainknak ártunk vele. Az aszalt gyümölcsök viszonylag kemények, beleragadnak a fogba, és mivel sok természetes cukrot tartalmaznak, így azok közvetlenül a fogakkal érintkeznek.

Kenyér
Nem is gondolnánk, hogy árt a fogaknak. Viszont amikor rágunk, a nyálban található enzimek azonnal elkezdik lebontani a kenyérben található keményítőt, ami szinte azonnal cukorrá alakul. Ez a cukros, ragacsos massza beletapad a fogakba, és nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. Nemcsak a kenyérrel, de a különböző tésztákkal, sós ropogtatnivalókkal is ugyanez a helyzet.

Alkohol
Ebben az esetben nem a cukor, hanem a szájszárazság okozza a probléma forrását. Ez később fogszuvasodást és ínybetegségeket is okozhat.

Szénsavas üdítők
Ha szénsavas üdítőket iszunk, tulajdonképpen cukorban áztatjuk a fogainkat, ami szintén nem tesz jót a fogzománcnak. Ráadásul, ha mesterségesen színezett üdítőről van szó, a fehér mosolynak is búcsút inthetünk.

Erdei gyümölcsök
Legyen egy gyümölcs bármennyire is egészséges, ha túl sok természetes festékanyag van benne, a fogainkat is elszínezi. Az eper, a málna vagy a szeder egyértelműen foltot hagy egy fehér fölsőn – a fogainkkal sincs ez másképp.

A fenti hatásokat kiküszöbölendő, legyen nálunk mindig egy kis szénsavmentes víz, egy-két korty már nagyjából semlegesíti a cukor hatását.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)