Az illatuk alapján is meg lehet különböztetni az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek, ami hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat.
Az esős időjárás miatt rengeteg gomba bújt elő az elmúlt hetekben, sok gyűjtő pedig nem ismeri fel a mérgező példányokat. Ezért szerveztek bemutatót és kiállítást a hévízi termelői piacon, ahol praktikus tanácsokkal látták el a vásárolókat.
Az igazán veszélyes fajták, így például a gyilkos galóca, vagy néhány őzlábgomba, akár halált is okozhatnak azzal, hogy megbénítják a májat és a vesét. Ezért a gyűjtött gombákat minden esetben be kell vizsgáltatni.
„Az a gomba, ami nem okoz azonnal hányást, hasmenést, azok az almatoxin tartalmú gombák, azokkal van a nagyobb probléma, 15-20 óra múlva jeleznek, amikor sejtszinten beépült a szervezetbe, amikor általában csak az ima segít, mert leállítja a májat és a vesét” – mondta Benkő Lajos gomba szakellenőr.
Magyarországon évente 100-150 súlyosabb gombamérgezés fordul elő.