Jump to content

Kicsi a mag, de erős! Lenmag, mint szuperétel

2021. 06. 25. 14:02

Nemcsak gyümölcsök, zöldségek és halból készült ételek büszkélkedhetnek a superfood titulussal, hiszen bizonyos magvak is tartalmaznak olyan tápanyagokat, amelyek miatt jócskán kiérdemlik a „szuper” jelzőt.

A lenmagból sajtolt lenmagolaj kiváló növényi ómega-3-zsírsav-forrás (alfa-linolénsav tartalma 58,7%),  mely kis hatékonysággal ugyan (átlagosan 10% alatti, férfiakban még alacsonyabb és az életkorral romlik), de átalakul EPA, majd DHA formává ezért ezen növényi esszenciális zsírsavaknak is jelentős szerepe van többek között a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.

A lenmag összes élelmirost-tartalma 25,3 g/100 g (chia mag, mint gyakran emlegetett szuper rostforrás értéke: 27,3 g/100 g (15)) így mag és magtöret formában is kiváló rostforrás. Értékes zsírsavtartalma elsősorban teljesen apróra őrölt, és leginkább lenmagolaj formában hasznosul, mikor az antinutritív anyagok (különböző módon befolyásolják, csökkentik a tápanyagok hasznosulását, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek) eltávolításra kerültek.

A lenmag kimagasló egészségügyi előnyeiről számos vizsgálatban beszámoltak. A lenmag és alkotórészei (zsírsavak, rostok, fitoszterinek (lignán)) a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésével, az étkezés utáni vércukoremelkedés késleltetésével segítenek a metabolikus szindróma megelőzésében, részt vesznek az oxidatív stressz következtében kialakuló gyulladásellenes folyamatok támogatásában. Fitoszterin (lignán) tartalmának köszönhetően gátolja a koleszterin termelődését és felszívódását, ezért is lesz szívérrendszeri betegségek megelőzésében értékes szerepe. A lenmagolaj, magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen oxidálódik, így fontos, hogy hőtől és fénytől védjük, tároljuk hűtőben.

Antinutriens anyagok a lenmagban is megtalálhatók (ciánglikozid, a linamarin), csak úgy, mint a legtöbb növényben, így túlzott fogyasztása nem javasolt. A lenmag és lenmagolaj vegyes étrendbe beillesztett - napi kb. 30 g lenmag (kb. 3 evőkanálnyi) és kb. 10 g lenmagolaj (kb. 1 evőkanálnyi) - dózisa még nem okoz toxikus károkat. Erre a javaslatra a túlzott mennyiség elkerülése érdekében vegán táplálkozásban érdemes figyelni - írja az MDOSZ.  

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ| Kép: pixabay.com)