Jump to content

A superfoodok koronázatlan királya, az aszalt szilva

2021. 06. 29. 15:28

Az aszalt szilva elsősorban azért került ebbe az aktuális superfood gyűjteménybe, mert hazánkban okosan terveznünk kell a szezonalitás miatt. A téli hónapokban, mikor a friss gyümölcs hiánycikk, csak a jól tárolható alma, körte, birs és a kisebb mennyiségben elérhető hazai citrom és kivi van, akkor hasznosak az alternatív források, az aszalványok.

Az aszalt szilva bár valóban remek rostforrás (7,1 g/100 g) sokkal több, mint szükség esetén laxatív (mérsékelt hashajtó) hatású rágcsálnivaló. A szárítás során bár egyes mikroelemek mennyisége csökken, számtalan fitonutriens koncentráltan lesz jelen és a daganat-preventív, egészségtudatos étrend része lehet.
Antioxidáns kapacitása, ORAC-indexe (Oxygen Radical Absorbance Capacity) azaz oxigén szabadgyök kötő képessége roppant magas, igazi felkapott superfood lehetne.

Az aszalási eljárás során sokszor alkalmaznak kémiai anyagokat (pl.: kén-dioxid) melyek a szép színt és puhaságot kölcsönzik a konzervált terménynek. Bár a legtöbb vizsgálatban a kén-dioxid maradvány a határértéken belül volt az élelmiszerekben, kisgyermekek esetén mindenképp figyelni kell erre a rizikófaktorra. Szerencsére, ma már kaphatók hozzáadott adalékanyag-mentes aszalványok is - írja az MDOSZ.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)