Jump to content

Egy tipikus superfood: a csipkebogyó

2021. 06. 29. 15:23

A csipkebogyó egy tipikus superfood abból a szempontból, hogy nem szokványos, nem használjuk a mindennapokban és kicsit homály fedi a gyakorlati felhasználását is, sőt sokan az ízétől is ódzkodnak. Lássuk, miben rejlik varázsereje. 

A csipkebogyó antioxidáns hatása egészen kimagasló, ezzel azzal van összefüggésben, hogy fájdalomcsillapító hatásáról is beszámoltak vizsgálatok. 

A csipkebogyó szárítás során veszít ugyan C-vitamin tartalmából, de még így is jelentős forrás lehet számunkra, ha a bogyót nem forrázzuk, hanem hideg vízben 12 órát áztatjuk teakészítéshez. C-vitamin és egyéb fitokemikáliái (pl.: kvercetin) aktívan vesznek részt a daganatellenes folyamatokban.

A szárított terményből készült őrlemény kiváló része lehet a manapság népszerű zabkásáknak, turmixoknak, smoothie-knak, különösen a vitaminszegénynek titulált téli, kora tavaszi időszakban. A csipkebogyóból készült lekvár már nem tekinthető C-vitamin-forrásnak, de a bogyó likopintartalma ebben a formában is aktívan betöltheti kemopreventív (daganat elleni hatás) szerepét - írja az MDOSZ.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)