A kékszőlőnek egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a bélflóra egészségre gyakorolt hatása, és úgy tűnik, a kékszőlő antioxidáns vegyülete itt is kedvező hatású lehet a bél mikrobiom összetételére és a gyulladásos folyamatok csökkentésére.
Emellett reménykeltő vizsgálatok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a gyulladás súlyosságát csökkentő és daganatellenes folyamatokban is részt vesz a rezveratrol.
A szőlőmag és héjőrlemény megjelenésében a karob porra vagy egy világosabb kakóporra hasonlít leginkább. Ez felhasználható kásák, smoothie-k, turmixok, kenyér és sütemény krémek dúsítására egyaránt.
A kékszőlőfajták leveléből készült kivonat antocián és fenolsav tartalma érfalvédő hatású, így ödéma kezelésében is hatásos lehet, arról viszont nincs adat, hogy a szőlőlevélbe töltött húsos ételek milyen hatásmechanizmussal vesznek ebben részt, mindenesetre az ízük remek.
A szőlővel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a belőle készült bor egészségre gyakorolt pozitív hatása eltörpül a friss gyümölcs és a belőle készült kivonatok mellett.
A kékszőlő magjából és héjából készült őrlemény hazánkban a borgyártás mellékterméke, így igazi “zero waste” (hulladékmentes) termékről van szó, mely a mai világban abszolút fontos szempont ahhoz, hogy egy élelmiszert piedesztálra emeljünk - írja az MDOSZ.