Jump to content

Kékszőlő, a borok királynője, a szervezet tápláljója

2021. 06. 29. 15:32

A szőlő az egészségmegőrzés szempontjából is fontos szerepet játszik az ember életében, hiszen a benne található jótékony növényi hatóanyag, a rezveratrol egy szerteágazóan kutatott polifenol, melynek szerepe lehet számtalan anyagcserezavarral összefüggő betegség előfordulásának csökkentésében és kezelésében is. Persze nemcsak ezért kedvelt, hanem a belőle készíthető bor miatt, ami bizonyos keretek között szintén hozzájárul az egészség fenntartásához. 

A kékszőlőnek egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a bélflóra egészségre gyakorolt hatása, és úgy tűnik, a kékszőlő antioxidáns vegyülete itt is kedvező hatású lehet a bél mikrobiom összetételére és a gyulladásos folyamatok csökkentésére. 

Emellett reménykeltő vizsgálatok láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a gyulladás súlyosságát csökkentő és daganatellenes folyamatokban is részt vesz a rezveratrol. 

A szőlőmag és héjőrlemény megjelenésében a karob porra vagy egy világosabb kakóporra hasonlít leginkább. Ez felhasználható kásák, smoothie-k, turmixok, kenyér és sütemény krémek dúsítására egyaránt. 

A kékszőlőfajták leveléből készült kivonat antocián és fenolsav tartalma érfalvédő hatású, így ödéma kezelésében is hatásos lehet, arról viszont nincs adat, hogy a szőlőlevélbe töltött húsos ételek milyen hatásmechanizmussal vesznek ebben részt, mindenesetre az ízük remek. 

A szőlővel kapcsolatban meg kell említenünk, hogy a belőle készült bor egészségre gyakorolt pozitív hatása eltörpül a friss gyümölcs és a belőle készült kivonatok mellett.

A kékszőlő magjából és héjából készült őrlemény hazánkban a borgyártás mellékterméke, így igazi “zero waste” (hulladékmentes) termékről van szó, mely a mai világban abszolút fontos szempont ahhoz, hogy egy élelmiszert piedesztálra emeljünk - írja az MDOSZ.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)